Кинески конгломерат ја напушта Deutsche Bank

2018-04-23 10:00

Кинескиот конгломерат HNA го намали сопственичкото учество во финансискиот гигант Deutsche Bank и сега има под 10% учество во уделот на акции. HNA донесе одлука да продаде голем дел од своите средства во Deutsche Bank до 7,9%. Причината поради која HNA се повлекува од оваа моќна банка...

НБРМ: Монетарни движења во Република Македонија за март 2018 година

2018-04-23 09:30

  Во соопштението на Народната банка на Република Македонија (НБРМ) се вели дека паричната маса (монетарниот агрегат М41), во март, бележи благо месечно намалување од 0,2%. Остварувањето произлегува од намалувањето на депозитните пари и краткорочните депозити, во услови на раст на долгорочните депозити и готовите пари...

Главниот ревизор за ИПА во посета на Европскиот суд на ревизори

2018-04-23 09:00

Тричлена делегација од Ревизорското тело за ревизија на инструментот за претпристапна помош од Република Македонија, предводена од Адем Цури, главен ревизор за ИПА денеска и утре престојува во посета на Европскиот суд на ревизори во Луксембург.       Целта на посетата е да...

Цената на нафтата продолжува да расте

2018-04-23 08:24

Цените на нафтата на светските пазари се зголемија и минатата недела, втора седмица по ред, па се движат околу највисоки нивоа од крајот на 2014 година, откако Саудиска Арабија порача дека сака повисоки цени на „црното злато“. На лондонскиот пазар цената на барел минатта...

Швајцарската централна банка не се брза со промена на монетарната политика

2018-04-23 07:59

И покрај неодамнешното слабеење на швајцарскиот франк, Швајцарската централна банка (SNB) не гледа причина да ја менува негативната стапка од минус 0,75%. „Ние сме убедени дека сегашната монетарна политика е се уште неопходна“, изјави претседателот на „SNB“, Томас Јордан. Според неговите зборови, сега не...

Пораст на годишната инфлација до 1,3% во земјите од еврозоната

2018-04-23 07:50

Годишната стапка на инфлација во еврозоната е во пораст. Во март изнесувала 1,3% наспроти 1,1% во февруари, објави Eurostat, статистичкиот завод на Европска Унија. Годишната инфлација во Европската Унија во март годинава изнесувала 1,5%, наспроти 1,4% во февруари. Една година порано стапката беше 1,6%....

НБРМ: Во месец март имаме раст на потрошувачките, станбените и автомобилските кредити

2018-04-23 07:22

Како што  соопшти Народната банка во март, годинава од аспект на намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките и станбените кредити, е забележан идентичен месечен раст од 1,2%, соодветно, при годишен раст од 10,7% и 15,4%, соодветно.    ...

Денеска ќе се одржи форум на тема „Инвестиции за долгорочен економски развој“ во рамки на проект на УСАИД

2018-04-23 07:07

Во Велес денеска ќе се одржи Форум на тема „Инвестиции за долгорочен економски развој“ со фокус на агро-бизнисот, во рамки на проектот на УСАИД, Партнерство за подобра бизнис регулатива. Во официјалниот дел обраќања ќе имаат Александар Зарков извршен директор на Сојуз на стопански комори на...

Иранската валута драматично девалвира луѓето масовно ги претвораат своите заштеди во долари

2018-04-23 06:58

Иранската валута драматично девалвира, луѓето масовно ги претвораат своите заштеди во долари и ги извезуваат надвор од земјата поради политичката нестабилност, јавува Дојче Веле. Официјално еден долар се разменува за 42. 000 риали. На црниот пазар сепак цената на доларот е речиси 60. 000 риали. “Пред...

Генерален спонзор и официјален партнер на Скопскиот маратон e Стопанска Банка А.Д Битола

2018-04-23 06:51

Скопје, следниот месец, ќе биде домаќин на светски познатиот Скопски маратон. На овој најмасовен настан во Македонија ќе трчаат илјадници љубители на овој спорт и на здравиот живот. Во своето десетгодишно постоење, Скопскиот маратон привлече учесници од над 50 држави и поради големата популарност,...