Пет криптоберзи се откажаа од лиценците за Јапонија

2018-03-30 09:00

Петте пазари за размена на криптовалути ги повлекоа своите апликации за лиценцирање во Јапонија, велејќи дека не можат да ги исполнат барањата на јапонските власти, соопшти Одделот за финансиски услуги.   Двете берзи – „Tokyo GateWay“ и „Mr. Exchange“ – неодамна ги извести властите...

Унапредување на начинот на супервизија на деловните банки во Република Македонија

2018-03-30 09:00

Советот на Народната банка на Република Македонија  одржа редовна седница, на која беше разгледана и донесена Одлуката за начинот на вршење супервизија и надзор.   Со донесувањето на оваа одлука се овозможува натамошно унапредување на начинот на кој Народната банка врши супервизија на деловните...

Раст на индексите на светските берзи

2018-03-30 08:30

  На светските берзи индексите растат откако геополитичките тензии во Азија се намалија, додека пак инвеститорите се опорвауваат  од масовната продажба на технолошки активности.       Германскиот ,,DAX” е во плус 1%, Францускиот,,САС” e 40 0,7%, а Бртанскиот,,FTSE”, 100 0,5%.      ...

Германија го намали државниот долг

2018-03-30 08:00

      Германија го намали долгот благодарение на силната економија и намалувањето на товарот акумулиран од спасувањето на проблематични банки при финансиската криза.     Централната банка „Bundesbank“ денеска соопшти дека државниот долг е намален до 64% ​​од годишниот бруто домашен производ на...

Владата со најава за зголемување на данокот на доход

2018-03-30 07:13

  Владата на Република македонија најави зголемување на данокот на дохот. Ова покачувањето на стапката на данокот на доход ќе влијае негативно врз бизнис климата во државата и ќе ја намали атрактивноста на земјата за инвестирање.   Дополнително кај поголемите даноци секогаш постои опасност...

Цените на криптовалутите продолжуваат да паѓаат

2018-03-30 07:05

        Продолжува низата на пад на вреедноста на биткоинот, а и на сите криптовалути.   Имено синоќа цената на биткоинот падна под 7500 долари, а вредноста на сите криптовалути се намали на  280 милијарди долари. Пред крајот на минатата недеела овој пазар...

Шпаркасе Банка со соопштение до своите клиенти за Режим на работа на платен промет со странство

2018-03-30 06:50

        Шпаркасе Банка со соопштение до своите клиенти за начинот на работа во периодот на велигденските празници.   Шпаркасе банка ви проследува  информација за режим на работа на платниот промет со странство за време на католичките велигденски празници.     Примените...

Експозитурата на Шпаркасе Банка во Тетово е релоцирана во нови простории

2018-03-30 06:45

Шпаркасе Банка Македонија со свечен настан за клиентите ја отвори експозитурата во Тетово, на нова атрактивна локација на ул. „Илинденска“ бр.1/1, во центарот на градот.   На настанот присуствуваа многубројни клиенти, соработници и гости на Банката од градот и од регионот. Новата експозитура располага...

Според индексот на трошоци најевфтина земја во Европа е Украина а најскапа Швајцарија

2018-03-29 14:30

      Според интернет страницата Numbeo.com со својот индекс на трошоци за живот во 2018 година го пресметува со собирање огромен број податоци од илјадници корисници ширум светот, кои ги запишуваат потрошувачките цени и трошоци од местата во кои живеат.   Овој индексот...

Царините кои што ги воведе САД може да ја уништат глобалната економија

2018-03-29 14:00

Денеска Министерството за трговија во Кина побара од Вашингтон да се откажат од планот за царините, затоа што тоа може да доведе до верижна реакција која би можела да ја уништи глобалната економија.   Според тоа потпаролот на кинеското Министерство за трговија, Гао Фенг...