Еврозоната треба да создаде свој „фонд за црни денови“-препорача Кристин Лагард

2018-03-27 07:21

  Кристин Лагард  директорот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), препорача Еврозоната треба да создаде свој „фонд за црни денови“, кој ќе им помогне на членовите на монетарната унија при идни економски потреси.   „Земјите од еврозоната мора да се подготват за понатамошни економски шокови“ –...

Grand Gold за Бовин 2012 A’gupka Vranec

2018-03-26 19:53

Бовин A’gupka Vranec, прогласено за едно од најдобрите вина на светот во својата категорија. Голем интернационален успех на македонската винарија Бовин. Оваа година во која Бовин прославува јубилеј 20 години од своето постоење, добиено е престижното признание Grand Gold, на еден од најважните вински натпревари...

Приходите во државната каса во февруари повисоки за 5,8 отсто

2018-03-26 19:16

Во февруари годинава во државната каса има повисоки приходи како резултат на  повисоките даночни приходи и повисока наплата на придонеси. Согласно фискалната табела која денеска ја објави Министерството за финансии, во февруари наплатени се буџетски приходи во износ од 14,1 милијарди денари, што претставува...

Русија подготвува контрамерки против САД

2018-03-26 19:12

Русија најверојатно ќе подготви листа на ограничувања за увоз на одредени производи од САД како одговор на американската царина за увозот на челик и алуминиум, соопшти Министерството за трговија на Русија. „Ние ќе подготовиме наше мислење, ќе го доставиме до Министерството за економија и...

Започна аплицирањето за субвенциите за 2018 година, рокот за поднесување апликации е до 15-ти мај

2018-03-26 19:07

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува земјоделските стопанства дека рокот за поднесување на барања за субвенции за 2018 година е започнат и ќе трае до 15 мај. „Во овој период ќе се поднесуваат барања за директни плаќања за растително...

Концесионерот на „Казандол“ ќе бара отштета од 380 милиони евра

2018-03-26 18:59

Не се исполнети ниту законските, ниту договорените услови за еднострано раскинување од страна на Владата на Република Македонија на Договорот за концесија за експлоатација на минерална суровина, за рудникот „Казандол“, информира концесионерот Друштвото за експлоатација, преработка и производство „Сардич МЦ“ ДООЕЛ увоз-извоз Скопје, во...

„Скопски пазар“ ги остави вработените без редовна плата и придонеси

2018-03-26 18:50

Последен пат на нивните сметки Скопски пазар А.Д. Скопје префрлило пари за плата во декември. Оттогаш не само платата, доцни и здравствентоот осигурување, а се сомневаат дека не им се уплаќаат и придонесите. Повеќе од 200 вработени во скопската компанија за менаџирање со пазарите...

Американскиот производител на оружје Ремингтон прогласи банкрот

2018-03-26 18:39

Култниот американски производител на оружје Ремингтон вчера прогласи банкрот, со цел да може полесно да се договори со своите доверители. Ремингтон се соочуваше со значителен пад на продажбата во изминатата година, информираше финансискиот директор Стивен Џексон, и има натрупани долгови од 950 милиони долари...

Оглас за вработување во Шпаркасе Банка Македонија

2018-03-26 18:34

ШПАРКАСЕ БАНКА МАКЕДОНИЈА АД СКОПЈЕ, дел од групацијата Steiermärkische Bank und Sparkassen AG од Австрија, како комерцијална банка на македонскиот финансиски пазар, ги нуди сите современи и високо квалитетни финансиски производи и дава поддршка на физичките и правни лица, со особено внимание кон малите...

Обуки за развој на социјални претпријатија

2018-03-26 14:00

  Oд 17 до 20 април 2018 година во Скопје ќе се одржат обуки кои ќе ги  спроведе експертското Здружение за креативен развој СЛАП од Република Хрватска, кое е партнерска организација во проектот „Отвораме можности“ финансиран од Европската Унија.   Сите оние заинтересирани невладини организации,...