Фонд за ПИОМ: Советодавни денови со германски носител на социјално осигурување

2023-11-29 14:00

Германското пензиско осигурување организира советодавни денови во Македонија, на кои сите заинтересирани лица преку индивидуален разговор може да добијат информации во врска со германското и македонско пензиско право. На 29 и 30 ноември 2023 година, во Фондот на ПИОМ, се одржуваат советодавни денови помеѓу...

Побрз транспорт и заштеда на време и средства преку стекнување статус на Овластен економски оператор

2023-11-29 13:30

Заштеда на време и трошоци, помалку физички контроли, предност во царинење и избор на место за контрола, употреба на воспоставените приоритетни ленти, како и воспоставен добар однос со Царината. Ова се само дел поволностите што компаниите ги имаат со стекнување на статус за Овластен...

Влада: Новиот деветти пакет антикризни мерки во вредност од 662 милиони евра е за заштита на животниот стандард, ликвидноста на компаниите и развојот на економијата

2023-11-29 13:00

Новиот деветти пакет антикризни мерки во вредност од 662 милиони евра, што го утврди Владата на Република Северна Македонија, содржи 26 мерки со кои се таргетирани поддршка за ранливите категории на граѓани и компании како и поддршка во услови на зголемени трошоци на живот...

Прескер: Северна Македонија е многу важна за Словенија

2023-11-29 12:30

Северна Македонија е многу важна за Словенија која е една од поголемите партнери донатори кога е во прашање Северна Македонија за развојна соработка. Ова го истакна денеска во изјава за МИА, словенечкиот амбасадор Грегор Прескер, додавајќи дека во изминатите години било вложувано во различни...

НБРМ: Приоритет и натаму се ценовната стабилност и стабилноста на денарот и на банките

2023-11-29 12:00

Советот на Народната банка ја донесе Програмата за работа за 2024 година, во којашто се предвидени активности и нови проекти, заради натамошно успешно остварување на стратегиските цели. Исто така, беа разгледани и повеќе тековни активности, вклучително и Извештајот за учеството, препораките и активностите на...

Хрватските трговци оствариле промет од 76,7 милиони евра за Black Friday

2023-11-29 11:30

На годинешниот Black Friday, хрватските трговци оствариле промет од 76,7 милиони евра, односно за 17,2 проценти повеќе од минатата година, се наведува во извештајот на Даночната управа. Според податоците, на минатогодишниот Black Friday, биле фискализирани 3,96 милиони сметки со вкупна вредност од 65,4 милиони...

ЕЦБ: Кредитирањето на компаниите во еврозоната се намали за прв пат од 2015 година

2023-11-29 11:00

Во октомври банките во еврозоната ги намалија кредитите на компаниите за прв пат од летото 2015 година, покажаа податоците на Европската централна банка (ЕЦБ). Банкарските кредити на компаниите се намалени за 0,3 отсто во октомври во однос на истиот месец лани, по растот од...

Настан за отворен повик за кофинансирање на развојни проекти во рамки на билатералната развојна соработка

2023-11-29 10:35

Во Галеријата на НЛБ Банка во Скопје денеска ќе се одржи настан за отворениот повик за кофинансирање на развојни проекти во рамки на билатералната развојна соработка, објавен од страна на Центарот за меѓународна соработка и развој на Словенија. Во Галеријата на НЛБ Банка во...

Cе воведува субвенционирање на зголемени плати во приватните фирми

2023-11-29 10:32

Владата објави дека повторно ќе го субвенционира зголемувањето на платите во приватниот сектор, како антикризна мерка, но овој пат опсегот на субвенционирање ќе биде за зголемувања од 3.000 до 10.000 денари за работниците од страна на работодавачите. Ова ќе важи само за тие што...

Македонците за еден месец потрошиле 16 милиони евра во Србија

2023-11-28 20:00

Српски „Телеграф“, објави анализа за посетата на Македонците во Србија, кои, по сè изгледа се едни од најчестите гости во оваа земја. Според оваа анализа во јануари годинава македонските туристи „оставиле“ најмногу пари во Србија. Тие потрошиле околу 16 милиони евра. Анализите пак на...