ЈПДП: Од патарина за пет месеци инкасирани 23,6 милиони евра, во пораст користењето електронски уреди

2024-06-05 13:30

Од наплата на патарина во првите пет месеци од годинава се собрани 1.454.587.856 денари (23.651.835 евра) што во однос на истиот период за 2023 година претставува зголемување или повеќе остварен приход за 132.635.906 денари (2.156.681 евро). -Тенденцијата за зголемен остварен приход во 2024 година...

Над 3,5 милијарди евра должат македонските фирми?!

2024-06-05 13:00

Континуираното затегнување на монетарната политика што предизвика заострување на условите за кредитирање кај банките влијае врз одлуките за задолжување на компаниите односно голем дел од нив чекаат подобри времиња за подигнување нови кредити и реализација на нивните бизнис проекти. Тоа го нотира и Народната...

Народната банка одржа работилница за дигитализацијата на финансиските услуги и нивната примена во банкарскиот сектор

2024-06-05 12:30

Дигиталната технологија сѐ повеќе влијае врз финансиската индустрија. Модернизацијата на плаќањата е особено изразена и зема сѐ поголем замав и во нашата економија. Според податоците од платежната статистика за 2023 година на Народната банка, забележано е зголемување на безготовинските платежни трансакции од 16%, во...

МТСП: Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

2024-06-05 12:10

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска почна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец мај 2024 година. Корисниците на парични права што поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат...

По успешната деловна година, НЛБ Банка ќе исплати дивиденда во висина од 36,6 милиони евра

2024-06-04 21:00

Според резултатите презентирани денеска на Годишното акционерско собрание, зад НЛБ Банка Скопје е уште една успешна година која ја одбележаа силната кредитна поддршка за бизнисот и населението и одржливото и одговорно делување, што резултираше со раст во сите сегменти од работењето и остварена нето-добивка...

„ЈК Травел“ и СОС Детско село потпишаа договор за продолжување на кампањата „Ти летуваш – ‘ЈК Травел’ донира на СОС Детско село“

2024-06-04 20:00

ЈК Травел и СОС Детско село, потпишаа договор за продолжување на кампањата „Ти летуваш, ЈК Травел донира на СОС Детско Село“. И оваа година, ЈК Травел, како општествено одговорна компанија, и лидер на пазарот во туризмот, се обврза да донира средства за СОС Детско...

Динерс Клуб Македонија го поддржа инклузивниот настан „ Повторно заедно“ во организација на здружението Аутизам ААМК

2024-06-04 19:00

Вчера на школка во градскиот парк се одржа настан „Повторно заедно“ во организација на здружението „Аутизам ААМК“. Целта на овој инклузивен настан беше подигнување на свеста залицата со атипичен развој. Колоритниот настан претставуваше игротека на отворено, креирана со многу активности за деца: кошарка, ракомет,...

Економскиот раст во Централна и Источна Европа ќе достигне 2,4% во 2024 година

2024-06-04 18:00

Економиите во Централна и Источна Европа (ЦИЕ) закрепнуваат во првиот квартал од 2024 година по слабата 2023 година, според неодамна објавените податоци за растот на БДП. Економскиот раст паѓа на регионален просек од 0,5% во 2023 година – најниска стапка во еден век од...

Британска банка финансирала терористи, независен експерт ги открил трансакциите

2024-06-04 17:00

Новите документи доставени до судот во Њујорк наведуваат дека од 2008 до 2013 година банката извршила илјадници трансакции во вредност од над 100 милијарди долари со што ги прекршила санкциите наметнати на Иран. Независен експерт поврза трансакции од 9,6 милијарди долари со поединци и...

Банките во Хрватска во првиот квартал ја зголемија добивката за 37,2% – на дури 413 милиони евра

2024-06-04 16:00

Банките во Хрватска во првиот квартал од годинава оствариле добивка од 413,4 милиони евра, што е за 112,2 милиони евра или 37,2 отсто повеќе во однос на првиот квартал од минатата година, покажуваат најновите податоци на Хрватската народна банка (ХНБ). „Работењето на кредитните институции...