Швајцарија со најниско ниво на инфлација во последните 2,5 години

2024-04-05 11:45

Инфлацијата во Швајцарија во март е на најниско ниво во последните 2,5 години. Со тоа е поддржана одлуката на швајцарската централна банка минатиот месец да ги намали каматните стапки, првпат после 2015 година. Потрошувачките цени се зголемија за 1% од март 2023 година, што...

Постигнат е договор за Планот за раст на ЕУ за Западен Балкан вреден шест милијарди евра

2024-04-05 11:26

Советот на Европската унија (ЕУ) и Европскиот парламент (ЕП) постигнаа договор за Планот за раст на ЕУ за Западен Балкан, најамбициозниот пакет финансиска помош за регионот во вредност од шест милијарди евра. Договорот на 4 април го потврди европскиот претставник Тонино Пицула, кој беше...

Усогласен Механизмот за финансирање на Планот за раст на Западниот Балкан

2024-04-04 14:45

Претседателството на Советот на ЕУ и претставници на Европскиот парламент постигнаа договор за Регулативата за формирање на Механизмот за реформи и раст на Западниот Балкан, која е централен инструмент за финансиска поддршка на Планот за раст на регионот што го промовира Еврокомисијата во ноември...

Во Крагуевац произведени првите примероци од електричниот „Fiat“

2024-04-04 13:57

Првите примероци наскоро ќе пристигнат и на улиците на српскиот град. Во фабриката „Fiat Chrysler Avtomobili“ во Крагуевац произведени се првите примероци од новиот електричен автомобил на „Stellantis“. Станува збор за автомобили кои ќе бидат користени за разни тестирања, вклучувајќи „Crash“ тестови. Наскоро ќе...

Државата потрошила 154 милиони евра за гасоводи кои не се во употреба

2024-04-04 13:11

Државниот завод за ревизија во најновиот извештај вели дека иако се поминати 13 години во изградба на гасоводи низ целата територија на Македонија тие сепак не се употреба. За оваа намена државата потрошила 154 милиони евра пари на граѓаните и дека и покрај ваквата...

Нов јавен повик од ИПАРД 3

2024-04-04 11:30

По првите 2 се очекува јавен повик и за третата мерка од ИПАРД 3, за поддршка на инвестиции во основни средства и за преработка и маркетинг на земјоделски и на производи од риба. Кофинансирањето е 50 проценти од вложените средства … Преработувачите на земјоделските...

ДЗР: Бавната гасификација – со негативно влијание на енергетската транзиција

2024-04-04 11:00

И по изминати 13 години, изградбата на магистралните гасоводи не е целосно завршена и дел од нив не се ставени во употреба, но, исто така, отсуствува долгорочен план за развој на дистрибутивен систем на природен гас во државата, целосно самофинансирање на дејноста – пренос...

НБ со работилница: Постојано зајакнување на информациската безбедност на финансискиот систем за справување со киберзаканите

2024-04-04 10:54

Според одредени анализи, годинава кибернападите ќе ја чинат глобалната економија 9,5 трилиони американски долари, а во наредните две години загубата би се зголемувала со стапка на раст од околу 15%. Ова укажува на потребата од зголемен интерес за киберотпорноста, преку соработка и развивање глобални...

Што се случува со странската компанија „Ван Хол“ во земјава?!

2024-04-03 20:00

На принуден одмор се поголем дел од вработените во фабриката за автобуси Ван Хол, откако компанијата се соочува со банкрот во својата матична земја – Белгија. Според белгиските медиуми, причината за банкротот била спор околу наследството во семејството Ван Хол. Според ко-извршниот директор Марк...

Николовски: Успешно заокружена ИПАРД 2 програмата, реализирани се 63,1 милиони евра за над 2.100 реализирани инвестиции

2024-04-03 19:00

Новата ИПАРД 3 програма предвидува, за прв пат, и авансна исплата до 50% од поддршката, веднаш по потпишувањето на договорот. Овие седум години покажавме што значи вистинска грижа за земјоделецот. Докажавме дека може поинаку и дека може подобро. Земјоделецот денес има доверба во институциите....