Блумберг: Европските банки кои останаа во Русија тројно ги зголемија своите профити од почетокот на војната

2024-05-16 15:00

Европската централна банка врши притисок врз преостанатите кредитни институции во Русија да го забрзаат нивното излегување. Вкупниот број на вработени во петте банки на Европската унија со најголеми операции во Русија е намален за само 3% од инвазијата, а профитот е тројно зголемен, благодарение...

ЕУ преку три турски пристаништа увезе руска нафта во вредност од 3 милијарди евра

2024-05-16 14:00

Од стапувањето во сила на забраната за руската нафта од 5 февруари минатата година до крајот на февруари годинава, Европската унија увезла повеќе од 5 милиони тони нафтени деривати во вредност од над 3 милијарди евра од три турски пристаништа – Џејхан, Мармара Ереглиси...

Пекинг: Одлуката на САД да ги зголеми царините за кинескиот увоз е знак на слабост

2024-05-16 13:00

Кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји го критикуваше Вашингтон, нарекувајќи ја мерката „најтипична форма на вознемирување“. Одлуката на САД да ги зголемат царините за увоз на кинески стоки е знак на слабост, а не на сила и Пекинг соодветно ќе одговори, изјави министерот...

Комерцијална банка со уште една награда од ЕБОР: Most Active Issuing Bank in 2023 in North Macedonia

2024-05-16 12:00

По јубилеен 20-ти пат Комерцијална банка е наградена од Европската банка за обнова и развој за „Most Active Issuing Bank in 2023 in North Macedonia“. Оваа награда од ЕБОР, која Комерцијална банка ја добива 20 години по ред, е признание за тоа што е...

10 членки го удвоија БДП по 20 години од влезот во ЕУ

2024-05-16 11:30

Естонија, Кипар, Летонија, Литванија, Малта, Полска, Словачка, Словенија, Унгарија и Чешка – забележаа раст на куповната моќ изразена во БДП по глава на жител од 51% од просекот на 14-те „стари членки“ во 2004 година на 79% во 2023 година.  Десет земји кои станаа...

Втор ден Самит „Македонија 2025“ со панели за справување со корупцијата, странски инвестиции, дигитализација

2024-05-16 11:00

Тринаесеттото издание на дводневниот Самит Македонија 2025 денеска ќе биде заокружено со панели за справување со корупцијата, за стратегии за привлекување странски инвестиции и за градење прилагодливи синџири за снабдување, за искористување на  дигиталните здравствени иновации за подобри медицински услуги во регионот…. Активностите почнуваат...

„Commerzbank“ го забележа својот најголем квартален профит во последната деценија

2024-05-16 10:44

Германската банка „Commerzbank“ во средата објави подобар од очекуваниот пораст од 29% на нето добивката во првиот квартал – нејзин најсилен квартален профит во последната деценија. Кредиторот, исто така, ја зголеми својата перспектива за нето приходите од камати за годината. Нето добивката се зголеми...

Над 130 македонски компании на прва средба со Лидл за можна соработка

2024-05-15 18:00

Над 130 компании од Северна Македонија денеска беа запознаени со можностите за соработка со Лидл. Овој тип на соработка со локални компании е еден од основните постулати на Лидл во секоја земја каде работи. „Основната идеја на Лидл во сите земји во кои е...

Прометот во индустријата во март намален за 10% на годишно ниво

2024-05-15 17:00

Вкупниот промет во индустријата во март годинава во однос на истиот месец лани е намален за 10 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во март 2024 година, во однос на март 2023 година, бележи...

Самит Македонија 2025: Повик за мобилизирање на сите ресурси за економски развој

2024-05-15 16:30

Во Македонија недостасуваат вистински консултанти и експерти кои можат да го убрзаат процесот на дигитализација. Потребни се луѓе со дигитални вештини кои ќе помогнат на малите и средни претпријатија. Но потребна е и поголема свесност кај стопанствениците за развој на компаниите се со цел...