Не е секој месец време за земање кредит – кога граѓаните најчесто се задолжуваат?

2024-07-12 11:30

Расположението е чудна работа којашто влијае врз многу рационални и ирационални одлуки на луѓето. Многу често влијае и врз финансиското однесување на човекот, кое, сепак, во најголема мера зависи од неговите потреби, желби и можности. Кога, пак, станува збор за финансиските можности на македонските...

Пад на инфлацијата во САД

2024-07-12 11:00

Инфлацијата во САД падна побрзо од предвиденото до три проценти во јуни, што е охрабрувачки знак за Федералните резерви додека дебатираат кога и за колку да ги намалат каматните стапки од нивниот максимум во последните 23 години. Годишниот раст на индексот на потрошувачките цени...

Средба Ангеловска-Бежоска – Окамура: Независната централна банка е клучна за ценовната и финансиската стабилност

2024-07-12 10:27

„Централната банка, како професионална и независна институција дејствуваше соодветно за справување со последната инфлациска епизода, што придонесе за одржување на целокупната стабилност“ – беше истакнато на средбата помеѓу гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска и Кенџи Окамура, заменик генерален директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Притоа, се...

Ова е земјата во која најмалку се работи, најмногу се ужива и се живее најдолго

2024-07-11 21:00

Сите сонуваме за земја во која ќе работиме помалку, ќе заработуваме повеќе и ќе живееме подолго. Можеби ова место изгледа како земја на соништата, но официјалната статистика вели дека постои едно место на оваа наша планета каде што луѓето живеат добро и долго. Параметрите...

Вештачката интелигенција ги препознава лагите подобро од луѓето

2024-07-11 20:00

Колку добро и колку брзо можете да препознаете кога некој ве лаже? Истражувањата покажаа дека луѓето, генерално кажано, се прилично лоши во разликувањето на вистината од лагата. Затоа не е чудно што низ историјата луѓето се обидувале на различни начини да детектираат лажење, дури...

Фалсификувањето на маслиновото масло се вброи во организиран криминал

2024-07-11 19:00

Недостигот на маслиново масло и цените кои ги срушија сите рекорди на европскиот пазар, практично ги туркаат фалсификаторите желни за профит во организиран криминал. Неодамна беше објавено дека во акција на италијанската финансиска полиција во три нелегални лаборатории во градот Черинјола на југот на...

Руските пратеници одобрија зголемување на даноците за богатите

2024-07-11 18:00

Рускиот парламент го одобри нацрт-законот со кој ќе се зголемат даноците на доход за богатите, со цел да се пополни владината каса за време на борбите во Украина. Предлог-законот беше одобрен во последното, трето читање, од Долниот дом, Државната Дума, а неколку часа подоцна...

„Кубик вода за пиење во Боговиње плаќаат по 7,5 денари, а во Кочани по 49 денари“, истражување на Центарот за граѓански комуникации

2024-07-11 17:00

Земјата годишно губи 146 милиони кубици вода за пиење. Скоро половина од водните претпријатија работат со финансиска загуба, а кај најголем дел од нив и загубата на вода е поголема од 40 %, се наведува во анализата од истражувањето на цените и потрошувачката на...

Јенот падна и туризмот во Јапонија стана профитабилен

2024-07-11 16:00

Јапонскиот јен падна на најниско ниво во последните 34 години. Само во последните три години јапонската валута загуби речиси 50 отсто од својата вредност, објави Дојче веле, пренесува „Сега.бг.њус“. „Тоа се димензии кои немаат аналог на глобално ниво“, коментира за AРД Мориц Кремер, главен...

ФЗО-ЗПЛ: Со дигитализација до намалени бирократија и можни злоупотреби

2024-07-11 15:00

Преку дигитализација до намалување на бирократија и на можноста за злоупотреби, се наведува во денешното соопштение на Фондот за здравствено осигурување (ФЗ). Решавање на проблемите со што се соочуваат лекарите во државава, било тема на разговор на директорите на ФЗО, Сашо Клековски и Бранко...