Bitcoin се искачи над 8.000 долари

2018-07-24 13:33

По 23 мај кога се спушти под 8.000 долари и долго се одржаваше на 6.000 долари денес биткоинот се искачи над 8.000 долари.   Дали  ова е почеток на враќањето на биткоинот останува да видиме. Голем број од луѓето кои имаат вложено во моментите...

Црногорците земаат кредити, не ни прашуваат за камати

2018-07-24 13:23

Од вкупно 1,19 милијарди евра кредит, колку што во првата половина од годината се задолжи црногорското население, 621 милион се готовински и ненаменски и 367 милиони се станбени кредити, објави Централната банка. Овие податоци укажуваат дека граѓаните најмногу се задолжуваат со потрошувачки кредити, и...

Штедилница ФУЛМ освои прво место на Меѓународната конференција на кредитни унии

2018-07-24 11:19

Престижната награда за 2018 – World Council Growth Award (награда за најголем раст од Светскиот совет на кредини унии), оваа година, во избор од 109 земји во светот, ја доби Штедилница ФУЛМ од Македонија. Наградата беше доделена на 16 Јули 2018 година, на Меѓународната...

МТСП ја засилува поддршката за работниците да добијат повисока минимална плата

2018-07-24 10:45

Министерството за труд и социјална политика ја засилува поддршката за работниците да добијат повисока минимална плата, но истовремено ги штити и нивните работнички права. Со предложените измени и дополнувања на Законот за минимална плата што вчера ги изгласаа пратениците, фирмите коишто на вработените ќе...

САД најмоќната економија на светот, БДП по глава на жител од 60 000 долари

2018-07-24 10:36

  САД имаат технички најмоќна економија во светот со БДП по глава на жител од околу 60 000 долари. Американските компании го предводат технолошкиот напредок во многу области: ИТ, фармација, медицина, авиоиндустрија и воена индустрија. Како резултат на тоа, некогашната рурална земјоделска земја стана...

На министерски состанок во Белград ќе се одлучува за зголемените царини на Косово

2018-07-24 10:09

Заеднички став за одлуката со која Косово ги зголеми царините на овошјето и зеленчукот, се очекува од утрешната средба во Белград чиј иницијатор и домаќин е српскиот министер за трговија Расим Љајиќ. На средбата, покрај македонскиот министер за земјоделство Љупчо Николовски, ќе учествуваат и...

Макпетрол АД Скопје повторно се стекна со сопствени акции

2018-07-24 09:38

  Преку соопштение на Македонската берза  Макпетрол АД Скопје извести дека се стекна со 3.251 сопственa акциja и сега поседува 7.896 сопствени акции што претставува 7,03% од вкупниот број на акции на издавачот Макпетрол АД Скопје.

Ненаменски потрошувачки кредит со фиксна каматна стапка од 5,50% во првата година на ТТК Банка

2018-07-24 08:24

Потрошувачките кредити нудат атрактивни услови, каматни стапки и провизии, кои ќе ви овозможат остварување на она што го посакувате за вас и за вашето семејство. За приматели на плата преку ТТК Банка нудиме пониска каматна стапка и провизија за одобрување во рамките на Премиум СМАРТ...

Шпаркасе Банка постави нов банкомат во Валандово

2018-07-24 08:09

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје со цел проширување на својата мрежа на поставени банкомати и обезбедување на што поголема достапност на услугите отвори нов банкомат со нова локација, лоциран во Валандово на ул. “Маршал Тито” бр. 16. Повеќе информации за производите и услугите на...

100 милијарди евра достигнаа лошите кредити во банките во Грција

2018-07-24 07:54

Надзорните кредити во еврозоната стигнат до речиси 1.000 милијарди евра, а околу 10% од нив, или 100 милијарди евра отпаѓаат на банките во Грција, пишува во анализа грчкиот весник „Катимерини“. Весникот посочува дека во Германија, која исто така има тешкотии со својот банкарски систем,...