„Триглав“ осигурителна и финансиска групација изрази интерес за влез на македонскиот пазар во областите во кои не се присутни

2018-05-04 07:58

Претставници на менаџментот на „Триглав“, осигурителна и финансиска групација во Словенија и регионот Адрија денеска на средба со премиерот Зоран Заев изразиле интерес за влез на македонскиот пазар во областите во кои не се присутни. Тричлената делегација на компанијата „Триглав“ предводена од Барбара Смолникар,...

Годишната конференција на Македонската Берза ќе се одржи денес

2018-05-04 07:52

Македонската берза денеска ја организира 19-та Годишна конференција која ќе се одржи во Охрид. На отворањето е најавено обраќање на главниот извршен директор на Берзата Иван Штериев. Учесниците на конференцијата ќе дебатираат на тема „Макроекономски трендови – што да очекуваат економските субјекти и инвеститори“, „Динамиката...

Со НЛБ haPPy картичките, ДВОЕН КЕШБЕК за секое купување до 31-ви мај

2018-05-03 15:00

НЛБ Банка во периодот од 1.5.2018 до 31.5.2018 година спроведува промотивна кампања за НЛБ haPPy кредитните картички за физички лица. Во рамки на промотивната кампања, за секоја ПОС трансакција реализирана со НЛБ haPPy кредитните картички, клиентите добиваат двојно поголем износ на кешбек (поврат на средства)....

Се одржа првата седница на Македонската банкарска асоцијација

2018-05-03 14:42

Денес во просториите на Бизнис Центарот на Халкбанк АД Скопје се оддржа првата седницa на собранието на здружение за остварување на заеднички интереси на банките и унапредување на нивното работење. На првата седница на Македонската банкарска асоцијација се утврдија основните белези на асоцијацијата и...

НБРМ одржа седница на тема ” Квартален извештај и ревизијата на макроекономските проекции до крајот на 2019 година”

2018-05-03 14:15

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата деветта седница на која беше разгледан најновиот Квартален извештај и ревизијата на макроекономските проекции до крајот на 2019 година. Споредбата на остварувањата кај основните макроекономски показатели со динамиката проектирана во циклусот проекции од...

НБРМ: Расположливи депозити на седум дена

2018-05-03 14:00

    На 2 мај 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 478 милиони денари, односно 62 милиони денари повеќе од достасаниот износ (416 милиони денари). Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.

Рафајловски: Tреба да имаме сериозен економист за гувернер

2018-05-03 13:30

Горан Рафајловски од Стопанската комора на Македонија посредно одговара на прашањето дали Богов заслужува втор мандат. Тој вели дека освен одржувањето на стабилноста на денарот, Народната банка во наредниот период треба да даде сериозен поттик на банките за долгорочно кредитирање на капитални објекти и...

Состанок за формирање на стратегија за локален економски развој

2018-05-03 12:45

Во Општина Штип денеска се одржа работен состанок за изготвување стратегија за локален економски развој 2018-2023 г. Неопходноста од изработка на стратегија за локален економски развој произлегува од важноста да се идентификуваат клучните проблеми со кои се соочува Општина Штип и таа има за цел...

Федералните резерви ја оставиja референтната каматна стапка во САД непроменета

2018-05-03 12:15

Фед очекувано ги задржа каматните стапки непроменети, но централната банка исто така, истакна дека цените се зголемуваат и очекуваат инфлацијата да се приближи до целта од 2% на среден рок, соопштува „Market Watch“. Одлуката за зачувување на интересот беше донесена едногласно по дводневниот состанок...

“Commonwealth Bank”- која е најголема банка во Австралија призна дека изгубила финансиски податоци на 20 милиони корисници

2018-05-03 11:45

Најголемата банка во Австралија, “Commonwealth Bank”,призна дека ги изгубила финансиските податоци на околу 20 милиони свои клиенти, но увери дека нема простор за вознемиреност. “Commonwealth Bank”соопшти дека не може да најде два диска, на кои биле имињата, адресите и бројот на сметките на клиентите,...