Лекови од следната генерација: ќе се развијат со помош на ВИ!

2024-05-22 09:00

Француска фармацевтска компанија склучи договор од иднината Се чини дека ќе бидеме сведоци на нова генерација лекови откако француската фармацевтска компанија Санофи  потпиша договор со OpenAI за изградба на софтвер за вештачка интелигенција за забрзан развој на лекови, јави ДПА. Двете компании ќе соработуваат...

Економска конференција на Амбасадата на Словенија за достигнувањата од 20-годишното членство во ЕУ

2024-05-22 08:30

Амбасадата на Република Словенија во Северна Македонија, заедно со Здружението на словенечки и македонски бизнисмени, денеска во Скопје организира економска конференција за 20 години од стапувањето во членство на Словенија насловена „Што ни донесе 20 години членство во ЕУ на економски план“. Со членството...

Протест на вработените во АД Пошта

2024-05-22 07:57

Вработените на АД Пошта денеска во сите подружници во земјава ќе одржат протест барајќи исплата на платата за април и итно отпочнување на реформи за реорганизација и оптимизација во работењето. – Поради сериозноста на состојбите во која е доведено опстојувањето на АД Пошта на...

Зголемете ја продажбата и профитот на Вашата компанија со ФлаерСервис

2024-05-21 17:00

ФАКТ 1 Ефективноста на рекламирањето на флаери носи нова клиентела од 2% – 10% на вкупниот број дистрибуирани флаери. ФАКТ 2 Над 70% од луѓето читаат пропаганден материјал од поштенски сандачиња. ФАКТ 3 Конверзијата од само 1% на 100.000 дистрибуирани флаери е дури 1.000...

ЕУ најмногу увезува мед од Кина, а го извезува во Британија

2024-05-21 16:00

Во текот на 2023 година, земјите-членки на Европската унија увезле 163.700 тони природен мед од земји надвор од ЕУ, во вредност од 359,3 милиони евра, објави Евростат. Во исто време, надвор од ЕУ се извезени само 24.900 тони во вредност од 146,0 милиони евра....

Македонската берза и УСАИД со поддршка за компаниите во пристапот до финансии со спроведување на ESG стандардите

2024-05-21 15:00

Во просториите на Македонска берза се одржа информативен настан „Македонска берза на хартии од вредност: Состојби, активности и иницијативи” на која присуствуваа финансиски консултанти кои се дел од Платформата за пристап до финансии 3.0 на Активноста на УСАИД Партнерства за економски раст. На настанот...

Синдикалната минимална кошница за мај година изнесува 60.090 денари

2024-05-21 14:00

Вредноста на синдикалната минимална кошница за месец мај 2024 година изнесува 60.090,00 денари, информираат денеска од ССМ. Споредена со вредноста на синдикалната минимална кошница за месец април годинава која изнесува 60 212,00 денари е намалена за 122,00 денари. Како што додаваат од ССМ, со...

ЕК одбива да направи компромис за прием на Бугарија во еврозоната

2024-05-21 13:00

Европскиот комесар за финансиски прашања Паоло Џентилони очекува следната година Бугарија „во одреден момент“ да стане 21-ва членка на еврозоната, објави „СЕГА.бг.њус“. Европа очекува Бугарија да ги исполни сите критериуми за прифаќање на еврото и не е склона на компромиси. Од зборовите на Џентилони...

Во април зголемени вкупните кредити и депозити

2024-05-21 12:08

Вкупните кредити во април бележат раст од 6,8 проценти на годишно ниво, а вкупните депозити за 9,3 проценти. Зголемувањето и кај кредитите и кај депозитите се должи на зголеменото кредитирање и кај домаќинствата и кај корпоративниот сектор, но поизразен е кај домаќинствата. Според податоците...

САД ги повикаа европските банки да го зајакнат надзорот над санкциите против Русија

2024-05-21 11:18

Американската министерка за финансии Џенет Јелен денеска ги повика директорите на европските банки да ја зајакнат контролата врз спроведувањето на американските санкции против Русија. – Ги повикувам сите институции овде зајакнато да се придржуваат до мерките и уште повеќе да се фокусираат на руските...