Вртоглав раст на среброто, во чекор го следи златото

2024-05-20 14:00

Цената на среброто уриваше рекорди во изминатата недела. Од почетокот на годинава пазарната вредност на скапоцениот метал е повисока за 32 проценти. Минатата недела среброто се тргуваше со дневен раст од 6,5 проценти достигнувајќи 31,49 американски долар по троја унца за договори за итна...

Доларот ослабе, а еврото зајакна

2024-05-20 13:00

На валутните пазари минатата недела вредноста на доларот во однос на кошницата валути падна, при што курсот на еврото во однос на американската валута порасна за речиси еден процент. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на шесте најважни светски...

Индија повеќе од двојно ја зголеми набавката на дијаманти од Русија

2024-05-20 12:00

Во март, Индија повеќе од двојно го зголемила годишното купување на дијаманти од Русија, покажуваат податоците на индиското Министерство за индустрија и трговија. Во март, индискиот увоз на дијаманти од Русија се зголеми за 2,3 пати на годишно ниво – на 728 илјади карати....

Рекордна цена на бакарот, за прв пат надминаа 11.000 долари

2024-05-20 11:00

Бакарот се искачи на своето највисоко ниво досега, продолжувајќи го силниот, повеќемесечен раст поттикнат од финансиските инвеститори кои се натрупуваат на пазарот во очекување на продлабочување на недостигот на понуда. Фјучерсите на Лондонската берза за метали скокнаа за повеќе од 4% во почетокот на...

Вицегувернерката Нацевска: Продолжуваат активностите на Народната банка за развивање на домашниот финансиски пазар

2024-05-20 10:55

„Ефикасното спроведување на монетарната политика, покрај од мерките на Народната банка, во голем дел зависи и од функционалноста и натамошниот развој на домашните финансиски пазари, меѓу кои девизниот пазар има клучна улога. Оттаму, Народната банка продолжува со активностите за натамошно унапредување и развивање на...

Арнаудова – Стојановска: Мерките на Народната банка го поттикнуваат „зеленото“ кредитирање

2024-05-20 10:30

Преку стратешки пристап и преземање на низа мерки, Народната банка претставува активен чинител кон создавање зелена и одржлива економија. „Препознавајќи го значењето на климатските ризици, Народната банка досега презеде повеќе активности за зголемување на свесноста за последиците од климатските промени, а со мерките за...

Проверете ја Вашата годишна даночна пријава за 2023, рокот е до 31-ви Мај!

2024-05-20 10:00

Управата за јавни приходи ги потсетува граѓаните да направат увид во Годишните даночни пријави (ДЛД ГДП), кои веќе се поставени на системот а се однесуваат за остварени приходи во 2023 година. Секој кој е регистриран на системот ППД – (ujp.gov.mk) има обврска во својот...

На три европски банки во Русија ќе им биде одземен имотот

2024-05-20 09:53

Русија ќе го заплени имот на трите европски банки „Дојче банк“ (Deutsche Bank), „Комерцбанк“ (Komercbank) и „УниКредит“ (UniCredit). Тие ќе останат без речиси една милијарда евра имот во Русија. Како официјална причина за заплената на имотот на трите банки се наведува тоа што се...

Институционалните инвеститори се повеќе купуваат биткоин ЕТФ, цената расте!

2024-05-18 18:00

Биткоинот забележува „пораст“ на количините меѓу своите нови институционални инвестициски производи – речиси 1.000 американски компании купиле ЕТФ фондови со кои се тргува преку берза. Податоците од истражувачката компанија Santiment објавени на X (поранешен Твитер) на 16 мај покажаа дека дневниот волумен на биткоинот...

ЕЦБ: Европските земји се ранливи поради високиот јавен долг

2024-05-18 17:00

Европските земји се „ранливи на негативни шокови“ предизвикани од геополитичките тензии и постојано високите каматни стапки поради неуспехот да се намали јавниот долг, предупреди Европската централна банка (ЕЦБ). Во својот полугодишен преглед на финансиската стабилност, ЕЦБ изјави дека многу европски влади не ги укинале...