Азески: Извозот да стане врвен национален приоритет

2023-06-08 09:37

Извозот да стане врвен национален приоритет, ќе порача денеска претседателот на Стопанската комора Бранко Азески во третото месечно обраќање што го организира оваа институција како дел од своите понови активности. Азески, кој е и претседател на Националниот совет за извоз, ќе зборува на темата...

Турската лира падна на рекордно ниско ниво по почетокот на новиот мандат на Ердоган

2023-06-07 17:00

Лирата денеска ослабе за повеќе од шест отсто во однос на доларот. Турската валута падна за осум отсто по назначувањето на новата влада на Ердоган. Валутата од почетокот на годината ослабе за околу 20 отсто. Вредноста на турската лира во однос на доларот паѓа...

Биткоинот под 25.000 евра, тужбите од американските регулатори ја потресоа берзата

2023-06-07 16:03

Комисијата за хартии од вредност на Америка поднесе вкупно 13 тужби против најголемата светска крипто берза Бинанце и нејзиниот сопственик Чангпенг Жао. На крипто берзите вчера во вечерните часови е забележан пад на вредноста на биткоинот за речиси пет отсто, како и повлекување на...

Мајската инфлација е 11,6% на годишно ниво

2023-06-07 16:00

Зголемувањето на трошоците за живот во мај во однос на ланскиот мај е 11,6 проценти, измери Државниот завод за статистика. На месечно ниво има мал раст на трошоците за живот од само 0,4 процененти. Статистичарите евидентираа дека има месечно намалување на трошоците за маслото...

Светска банка: Постои ризик од финансиска криза на пазарите во развој поради каматните стапки

2023-06-07 15:00

Глобалната економија е во несигурна ситуација и се движи кон значително забавување бидејќи наглото зголемување на каматните стапки од централните банки влијае на активноста и предизвикува шокови во земјите со пониски приходи, предупреди Светската банка, цитирана од „Bloomberg“. Во новиот извештај, Меѓународната финансиска институција...

Уникатна кобрендирана картичка на пазарот – Шпаркасе Банка и АМСМ со многу бенефити за корисниците

2023-06-07 14:00

Шпаркасе Банка и АМСМ официјално потпишаа договор за меѓусебна соработка и во оптек ја лансираа новата кобрендирана Visa кеш бек кредитна картичка за физички лица. Со оваа соработка Шпаркасе Банка заедно со АМСМ создадоа единствена картичка од овој тип на пазарот, со цел доближување...

Стартап-сцената, магнет за инвеститори

2023-06-07 13:00

Денес во светот постојат 150 милиони стартапи и секоја година се отвораат по повеќе од 50 милиони нови. Стартапите од Средна и Источна Европа сè повеќе го привлекуваат вниманието на инвеститорите од целиот свет. Балтичкиот Регион, на чело со Естонија, се смета за дом...

Министрите втор месец земаа покачена плата, ама не објавуваат колку

2023-06-07 12:00

Дојде и јуни, министрите зедоа уште една „повисока“ функционерска плата, но на веб стграницата на Владата се уште не може да се види колкави се точно нивните нови примања. На таа веб страница, токму во делот Отворена Влада, за каква што се претставуваат нашите...

Продолжува Проектот за финансиска писменост со ИНФЕ-ОЕЦД, МФ на Холандија и Money Wise

2023-06-07 11:51

Продолжува јакнењето на капацитетите на Народната банка и финансиските регулатори (Министерство за финансии, Комисија за хартии од вредност, Агенција за супервизија на осигурувањето и Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување) во полето на финансиска едукација, преку соработка со еминентни финансиски институции. Од...

Инфо Сесија за новоотворениот акцелератор и повикот за финансирање на одржливи решенија во зелената и сината технологија

2023-06-06 21:00

Во четврток, на 8-ми јуни 2023 година, во просториите на Акцелераторот за сина економија Охрид, при Универзитет за информатички науки и технологии (УИНТ) „Св. Апостол Павле“ во Охрид, ќе се оддржи Инфо Сесија за презентација на активностите на новоотворениот акцелератор како и тековниот отворен...