Релативно високите цени на нафтата ќе траат до 2020 година

2018-04-26 07:57

Во последниов период сме сведоци на постојаниот раст на цената на нафтата, вчера цената на нафтата изнесуваше 74 долари за барел, што претставува пад, но сепак е една од највисоките цени изминативе три години. Порастот на побарувачката, намалување на производството во повеќе региони и...

Акциите на берзите во пад, а цената на златото расте

2018-04-26 07:43

    Акциите на берза денеска паѓаат додека цената на златото и на среброто е во пораст. Францускиот индекс CAC 40 падна за 0.9 проценти. Германскиот DAX 30 се намали за 1.6 проценти, а британскиот  FTSE 100 за 1.2 проценти. Доларот скокна на 109,17...

Филипините отвараат економска зона за крипто валути

2018-04-26 07:40

Филипините најавија дека ќе дозволат 10 блокчејн и крипто валути слободно да се тргуваат во нивната економска зона, при што организаторите на овие дигитални валути ќе можат да добијат и посебни даночни олеснувања.     Филипините се првата држава во регионот која дозволува тргување...

Бизнисмените бараат поефикасна и побрза администрација

2018-04-25 15:00

Поефикасна и побрза администрација, избегнување на честото менување на даночната регулатива, двојно намалување на казните, се само дел од барањата што бизнис заедницата денеска ги упати до првите луѓе на Управата за јавни приходи и Царинската управа како институции чие функционирање најмногу влијае врз...

Нов “Cool” пакет на Охридска Банка Сосиете Женерал

2018-04-25 14:09

  Охридска Банка го создаде новиот пакет за  сите млади луѓе кои сакаат да имаат преглед на сметките во секое време, на секое место, Cool пакетот нуди производи со минимални трошоци за одржување и најкул мобилно банкарство. Предностите кои ги добивате се :  Два...

ЕВРОСТАТ: Можете ли да си дозволите да ги платите сите сметки?

2018-04-25 13:53

Се намали процентот на лицата коишто се материјално лишени од основните средства за нормален живот. Сега тој процент изнесува 6,7% во ЕУ. Околу 33 милиони луѓе во ЕУ се наоѓаат во оваа ситуација, според првичните податоци за 2017 година. Во 2017 година, 6,7% од...

Дали Bitcoin е измама?

2018-04-25 13:38

Краткиот одговор е: НЕ. Но, да ги адресираме на кусо најчестите грижи/критики дека Bitcoin е измама. Bitcoin е меур, односно има вештачки надуена вредност која не е оправдана во однос на фундаментите на системот. Овие критики започнаа веднаш кога вредноста на 1биткоин (btc) почна да се...

Извештај од светските берзи за 25.04.2018

2018-04-25 12:44

    Сите три индекси на њујоршката берза во вторникот драстично паднаа, како лоши вести имаше и  од технолошкиот сектор и Caterpillar ги намали индексите. S & P500

Која е банката во Германија која нуди трговија со криптовалути?

2018-04-25 12:12

VPE WertpapierhandelsBank AG (VPE) е банката која  ја започна првата регулирана трговија на услуги со криптовалути  за институционални инвеститори. VPE нуди највисок квалитет технологија и има лиценциран германскиот финансиски регулатор BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) за да им понуди на своите клиенти безбедно и регулирани...

Економски институт: Невработеноста опаѓа затоа што младите ни одат во странство

2018-04-25 12:05

Последиците од политичката криза во Македонија врз пазарот на трудот се неповолни, иако релативно малку се одразија врз вработеноста и невработеноста, но имаа значајно влијание врз неговата ефикасност, покажува истражувањето „Влијанието на политичката криза врз пазарот на трудот“ на д-р Верица Јанеска и д-р...