Се одржа првата седница на Македонската банкарска асоцијација

2018-05-03 14:42

Денес во просториите на Бизнис Центарот на Халкбанк АД Скопје се оддржа првата седницa на собранието на здружение за остварување на заеднички интереси на банките и унапредување на нивното работење. На првата седница на Македонската банкарска асоцијација се утврдија основните белези на асоцијацијата и...

НБРМ одржа седница на тема ” Квартален извештај и ревизијата на макроекономските проекции до крајот на 2019 година”

2018-05-03 14:15

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата деветта седница на која беше разгледан најновиот Квартален извештај и ревизијата на макроекономските проекции до крајот на 2019 година. Споредбата на остварувањата кај основните макроекономски показатели со динамиката проектирана во циклусот проекции од...

НБРМ: Расположливи депозити на седум дена

2018-05-03 14:00

    На 2 мај 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 478 милиони денари, односно 62 милиони денари повеќе од достасаниот износ (416 милиони денари). Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.

Рафајловски: Tреба да имаме сериозен економист за гувернер

2018-05-03 13:30

Горан Рафајловски од Стопанската комора на Македонија посредно одговара на прашањето дали Богов заслужува втор мандат. Тој вели дека освен одржувањето на стабилноста на денарот, Народната банка во наредниот период треба да даде сериозен поттик на банките за долгорочно кредитирање на капитални објекти и...

Состанок за формирање на стратегија за локален економски развој

2018-05-03 12:45

Во Општина Штип денеска се одржа работен состанок за изготвување стратегија за локален економски развој 2018-2023 г. Неопходноста од изработка на стратегија за локален економски развој произлегува од важноста да се идентификуваат клучните проблеми со кои се соочува Општина Штип и таа има за цел...

Федералните резерви ја оставиja референтната каматна стапка во САД непроменета

2018-05-03 12:15

Фед очекувано ги задржа каматните стапки непроменети, но централната банка исто така, истакна дека цените се зголемуваат и очекуваат инфлацијата да се приближи до целта од 2% на среден рок, соопштува „Market Watch“. Одлуката за зачувување на интересот беше донесена едногласно по дводневниот состанок...

“Commonwealth Bank”- која е најголема банка во Австралија призна дека изгубила финансиски податоци на 20 милиони корисници

2018-05-03 11:45

Најголемата банка во Австралија, “Commonwealth Bank”,призна дека ги изгубила финансиските податоци на околу 20 милиони свои клиенти, но увери дека нема простор за вознемиреност. “Commonwealth Bank”соопшти дека не може да најде два диска, на кои биле имињата, адресите и бројот на сметките на клиентите,...

Mилјардер од Египет пола свое богатство го вложил во злато

2018-05-03 11:30

Додека многумина гледаат знаци на предупредување на пазарите, но не прават ништо, египетскиот милијардер Нагиб Савирис одлучи да преземе акција. Тој инвестираше половина од своето богатство од 5,7 милијарди долари во злато.     Тој инвестираше половина од своето богатство односно 5,7 милијарди долари...

Извештај од светските берзи за 03.05.2018

2018-05-03 11:15

  Федералните резерви на САД ја задржаа каматната стапка на сегашното ниво од 1,75%, а беше објавено дека инфлацијата се очекува да се движи околу целното ниво од 2%. Како реакција, американскиот долар достигна највисока вредност во последните четири месеци во однос на главните...

Дивиденда од 117 денари бруто по акција за 2017 година ќе исплати Стопанска Банка А.Д Скопје

2018-05-03 11:00

По донесената одлука на собранието на акционери на Стопанска Банка А.Д- Скопје  за 2017 година ќе се исплати  дивиденда за обични акции во вкупен бруто износ од 2.042.841.060,00 денари. Бруто дивидендата по акција ќе изнесува 117,00 денари. Датум на евиденција, според кој се определува листата на акционери...