Веќе ги тргнаа САД од тронот, сега подготвуваат крах на доларот

2018-03-31 12:01

Кина ги презема првите чекори кон целта увезената нафта да се плаќа во јуани наместо во американски долари. Тоа е потег во рамките на настојувањата на официјален Пекинг кинеската валута да добие се поголемо меѓународно влијание, тврдат за Ројтерс три неименувани извори запознаени со...

Руската Централна банка ќе ја намали каматната стапка на 6,5 проценти

2018-03-31 11:51

Руската Централна банка денеска најави дека ќе ја намали својата главна каматна стапка на 6,5 проценти до крајот на годината, стапка која ќе остане на сила и во текот на 2019 година.   Руската Централна банка денеска најави дека ќе ја намали својата главна...

Huawei Technologies ја зголеми својата заработувачка за 28.1%

2018-03-30 14:00

  Производителот на смарт телефони и телекомуникациска опрема Huawei Technologies минатата година го зголемил својот профит  за 28.1%.   Како што Компанијата соопшти  лани остварила добивка од 7,6 милијарди долари, што е значително подобро во однос на 2016 година, кога профитот бил зголемен за само...

Триглав осигурување Скопје успешно ја заврши 2017 година со добивка над планираната

2018-03-30 13:43

Групацијата Триглав во 2017 година работеше профитабилно и согласно стратешките насоки. Надзорниот одбор на Заваровалница Триглав на седницата одржана на ден 29.03.2018 го потврди ревидираниот годишен извештај на Групацијата Триглав и на матичното друштво за 2017 година. Управата и Надзорниот одбор ќе предложат на...

Извршителката што наплатила 200 евра за долг од 1 денар подготвена да излезе во престет за да се реши ситуацијата

2018-03-30 13:30

Извршителката Моника Муча преку која било изготвено решението за наплата на над 200 евра за долг од казнена камата од 1 денар на скопски пензионер, вчера се сретнала со синот на должникот, објави тој на „Фејсбук“.     „Би сакал да ве известам дека...

Инвестициите во Република Македонија сведени на минимум

2018-03-30 13:03

    Министерството за финансии  ги објави податоците за извршување на буџетот за февруари 2017 година. Според истиот, капиталните инвестиции за првите два месеци од 2018 година изнесуваат минимални една милијарда денари или само 4,23% од планираните за цела 2018 година.     Ако...

Германија планира да воведе солидарен месечен приход за лица кои вршат општествено-корисна работа

2018-03-30 12:30

      Германскиот министер за труд Хубертус Хајл е подготвен на разговори за воведување солидарен месечен приход, што може да значи евентуално укинување на социјалната помош за невработени во земјата.       Солидарниот месечен приход би бил заработувачка за оние лица кои...

Кина ги презема првите чекори кон тоа увезената нафта да се плаќа ви јуани наместо во американски долари

2018-03-30 12:00

    Тоа е потег во рамките на настојувањата на официјален Пекинг кинеската валута да добие се поголемо меѓународно влијание, тврдат за Ројтерс три неименувани извори запознаени со ситуацијата.   Пилот програмата за плаќање на нафтата во јуани би можела да биде лансирана веќе...

УЈП им наплаќала на граѓаните 300 денари за образец што треба да го потполнат за да им бидат вратени 290 денари за радиодифузна такса

2018-03-30 11:30

      При враќање на парите за радиодифузна такса на граѓаните, Управата за јавни приходи им наплаќала на граѓаните 300 денари за образец што треба да го пополнат за да им бидат вратени 290 денари, алармираше народниот правобранител, Иџет Мемети презентирајќи го годишниот...

Се очекува цената на златото да продолжи да расте и да биде околу 1.500 долари

2018-03-30 10:51

    Се очекува дека цената на благородни метали да продолжи да расте во блиска иднина, предвидува аналитичарот Лари Мекдоналд.     По минатогодишниот раст, пазарот на злато достигна највисоко ниво за пет седмици пред да падне малку во последните два дена. Мекдоналд рече...