Акциите на Азиските Берзи со драстичен пад

2018-04-26 13:00

На азиските берзи вчера, цените на акциите значително опаднаа, како и на Вол Стрит еден ден претходно, бидејќи приносите на американските обврзници достигнаа клучно ниво од 3 отсто, а компаниите ги предупредија да ги зголемат своите трошоци за кредитирање. MSCI индексот на акции од...

Светската Банка со необичен предлог

2018-04-26 12:51

Светската Банка со необичен предлог, на работниците да им се намалат платите за фимите да не ги заменат со машини и роботи. Неспорно е дека развојот на технологијата влијае врз процесите на производство и врз работните места. Машините и автоматизацијата ги заменуваат луѓето, a...

Извештај од светските берзи за 26.04.2018

2018-04-26 12:24

Еврото зајакна во однос на американскиот долар. ЕЦБ ќе објави одлука за каматната стапка во еврозоната, што би можело да предизвика зголемени ценовни флуктуации во девизниот курс на овој валутен пар. S & P500 Американската берза во средата забележа мешани резултати. По повеќедневниот пад...

Измени во менаџментот на Стопанска Банка А.Д Битола

2018-04-26 11:46

Собранието на Стопанска банка АД Битола донесе одлука, Стевчо Јолакоски да биде именуван за член на Надзорниот одбор на Банката, со мандат од четири години, соопшти Банката преку Македонската берза. Тој ќе зема месечен паушал од 50 илјади денари.

Капитал Банка објави оглас за вработување

2018-04-26 11:32

Поради зголемен обем на работењето и со цел да ангажира квалитетен професионалец кој ќе добие шанса, преку тимска работа, да напредува во својата банкарска кариера Капитал Банка АД Скопје распишува К О Н К У Р С за пополнување на три (3) отворени работни...

Македонскиот денар денес полни 26 години

2018-04-26 11:17

Македонскиот денар полни 26 години. На денешен ден, 26 април, 1992-та Македонија монетарно се осамостои, беше воведена новата валута, најпрвин како вредносни бонови, а една година подоцна и како Денар. Веднаш по прогласувањето на независноста на 8-ми Септември 1991-та започнале подготовките за монетарно осамостојување,...

Американскиот министер за финансии наскоро ќе отпатува во Кина со цел да се решат трговските несогласувања

2018-04-26 10:23

Претседателот на САД Доналд Трамп најави дека американскиот министер за финансии Стивен Менучин наскоро ќе отпатува во Кина на разговори. На овој начин двете глобални економски сили ќе ги разгледаат трговските несогласувања.     На заедничка прес-конференција во Белата куќа со францускиот претседател Емануаел...

Бизнис форум за ревитализација на соработката меѓу Македонија и Иран

2018-04-26 09:12

Во Стопанската комора на Македонија денеска ќе се одржи Бизнис форум и деловни средби со бизнис делегацијата од Исламската Република Иран. На Бизнис форумот ќе учествува и вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев. Како што информираат од Стопанската комора, бизнис форумот има за...

Нов заеднички производ на Винер Лајф осигурување и СН Осигурителен Брокер детски пакет “Бувчето Винко “

2018-04-26 08:46

Бувчето Винко е резултат на одличната соработка помеѓу СН Осигурителен Брокер и Винер Лајф. Главната цел на овој пакет е да се изврши на некој начин едно позитивно влијание врз свеста кај македонските семејства за децата од мали да создаваат дисциплина за штедење. Со помош...

Буџетските податоци за првите три месеци се лоши

2018-04-26 08:08

Според податоците кои ги обелодени  Министерството за финансии за рализацијата на буџетот во првите три месеци состојбата во делот на економијата е на лош пат. Реализацијата на капиталните расходи во буџетот изнесува скромни 7,4% што е дополнителен показател дека најголем дел од капиталните проекти...