270 милиони евра за изградба и реконструкција на патишта

2018-03-28 18:41

За годинава предвидени 270 милиони евра за изградба на нови патни правци, но и за модернизација на постојните. Дел од средствата се од буџетот, а дел од странски кредити. Предвидени се 60 делници со вкупна должина од 800 километри.   Владата најави инвестициски циклус...

Половина од младите невработени во ЕУ се подготвени да мигрираат за вработување

2018-03-28 18:33

Половина од невработените млади луѓе во ЕУ подготвени се да се преселат за работа, а исто толку не би се одлучиле на таков чекор, покажува најновата статистика на Eurostat. Статистика е правена врз основа на истражување на лица на возраст помеѓу 20 и 34 години. Според...

Пензиите наредниот месец повисоки за 1,69 проценти

2018-03-28 18:23

Пензиите за март што ќе ги добијат пензионерите во април, ќе бидат зголемени за 1,69 проценти, поради законското усогласување што се врши според трошоците за животот. Зголемувањето ќе се исплати ретроактивно за трите месеци од годинава, велат од Министерството за труд и социјална политика....

18 отсто данок за приходите над 1000 евра

2018-03-28 18:19

Сите граѓани кои имаат приходи над илјада евра ќе плаќаат 18 отсто персонален данок. Ова го најави министерот за финансии Драган Тевдовски, кој појасни дека оваа ставка ќе важи за сумата која е над илјада евра, додека 10 отсто ќе се плаќа за до...

Фабриката “Костал” бара договор според новите економски мерки за раст

2018-03-28 14:30

    Фабриката “Костал”која веќе работи во Охрид бара да потпише нов договор според новите мерки за економски раст.   Ова барање, како што информира владиниот портпарол, е усвоена вчера на седница на Влада.   Според тоа, владата ја разгледа и усвои Информацијата за...

Извештај од светските берзи за 28.03.2018

2018-03-28 14:00

    Пазарот на акции во САД беше намален во вторникот. Најголем пад забележаа компании од информативниот сектор, а популарните акции ФАГ (Фејсбук, Амазон, Нетфликс, Азбука) во просек беа околу 5%. S & P500

Комерцијална банка доби две престижни награди од ЕБРД

2018-03-28 13:49

    ЕБРД ја награди Комерцијална Банка АД банка  со две престижни награди за нејзината работа и достигнувањата во 2017 година.   Оваа награда  „Most Active Issuing Bank in 2017 in FYR Macedonia” Банката ја добива по тринаесети пат како најактивна банка во меѓународната...

Рударите на криптовалути ги натераа одредени градови да купуваат струја

2018-03-28 13:30

  Градовите и државите во САД имаат се повеќе проблеми со големи погони за рударење кои торшат големи количини енергија.   Во светов постојат места на кои електричната енергија е поевтина отколку на друго место, а во голем борј тоа се оние кои се...

Кина побара од САД надомест за загуба во трговијата

2018-03-28 13:00

    Кина ја испорача сметката за САД односно побара од САД надомест за загуба во трговијата поради тарифите на претседателот на САД, Доналд Трамп за увоз на челик и алуминиум.   Кина оцени дека тоа е првиот чекор кој може да доведе до...

Softbank ќе биде инвеститор во изградбата на најголемиот соларен парк во светот во С. Арабија

2018-03-28 12:30

    Саудиска Арабија има потпишано меморандум со „SoftBank Group Corp.“ за изградба на соларен парк во вредност од 200 милијарди долари во кралството, опишувајќи го како најголем во светот.     Основачот на „SoftBank“, Масајоши Сон изјави дека гледа на проектот, кој вклучува...