Во кои сектори се зголемија платите во Македонија

2018-02-26 07:30

    Државниот завод за статистика излезе со соопштение. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, изнесува 101.9.  Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на...

Американски сенатори сакаaт да ја срушат криптoвалутата на Венецуела

2018-02-26 07:20

  Американскиот сенатор од демократската партија Рoберт Мендез, кој и претходно се служеше со агресивна реторика против Венецуела, започна со кампања против неодамна ланисираната државна крипто-валута на Венецуела наречена „петро“, објаснувајќи дека САД ќе земат дополнителни акции против истата. Издавањето на криптовалутата “Петро” а...

УСАИД: Вклучување на приватниот сектор во локалниот економски развој

2018-02-25 15:10

Министерството за економија на Република Македонија и Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем денеска потпишаа Меморандум за соработка за вклучување на приватниот сектор во локалниот економски развој. Целта да ова партнерство да се создадат подобри услови како компаниите би се вклучиле во...

Венецуела издава уште една виртуелна валута – реtrо gоld ???

2018-02-25 15:04

Овој пат таа ќе го носи името “реtrо gоld” и ќе биде поткрепена од злaто. Ова беше објаснето со изјавата на Хиколак Мејдипо, јавува Ројтерс. „Следната недела ќе пуштиме “реtrо gоld”, која ќе биде поткрепена од злато, која ќе биде уште по моќна и ќе...

Кредитирањето и штедењето се намалуваат во 2018 година

2018-02-25 14:58

Со негативни стапки на кредитирање и на штедење започна првиот месец од банкaрската 2018 година. Во однос на декември, кредитирањето се намалило за 62 милиони евра а штедењето за 47,3 милиони евра. Анализата на најновите податоци, што ја направи “Фактор“ покажува дека кај штедењето,...

Македонските граѓани и фирми во банките задолжени околу 5 милијарди евра

2018-02-25 14:48

Кредитната задолженост на граѓаните и на фирмите во банките на крајот на јануари годинава изнесувала 4,79 милијарди евра. Во декември кредитната изложеност изнесувала 4,85 милијарди евра со што на месечно ниво, во апсолутен износ забележано е намалено кредитирање за 62 милиони евра. Како што...

Британската банка “Lloyds” инвестира 3 милијарди фунти во технологијата

2018-02-25 14:41

„Lloyds Banking Group“ го продолжува трендот меѓу останатите претставници на индустријата и ќе инвестира над 3 милијарди фунти во технологија за период од три години. Ова е дел од нејзиниот нов стратешки план, кој исто така вклучува и откуп на акции од 1 милијарда...

ТТК Банка со профит од 100,1 милиони денари во 2017та година

2018-02-25 12:37

Во 2017 година ТТК Банка АД Скопје дејствуваше во насока на остварување на своите приоритетни цели и задачи дефинирани во Деловната политика и во Финансискиот план на Банката, при што во текот на периодот го прилагодуваше своето работење на тековните економски и пазарни услови...

„Стандард & Пурс“ го зголеми кредитниот рејтинг на Русија

2018-02-25 12:31

Меѓународната агенција на Вол Стрит го зголеми кредитниот рејтинг на Русија за еден степен, што одразува подобрување на економијата на Русија и ограничувањето на буџетот. Меѓународната агенција за рејтинг „Стандард енд Пурс“ го зголеми кредитниот рејтинг на Русија од инвестициско ниво „БББ“ на ниво...

Комерцијална банка – Србија со 61 милион евра добивка во 2017 година

2018-02-25 12:28

Комерцијална банка – Србија во 2017 година ги продолжи позитивните трендови во своето работење и на крајот на календарската година забележа добивка пред оданочување во висина од 61 милион евра, објави Блиц. Добивката доаѓа како резултат на унапредувањето на квалитетот на кредитното портфолио, надминување на...