(Блумберг) – Норвешката централна банка ги зголеми каматните стапки за прв пат во седум години, додека креаторите на политиката во најбогатата економија во Скандинавија почнаа да го отстрануваат рекордниот стимул за да ја заштитат економијата од најлошата нафтена криза во една генерација.

Norges Bank ја зголеми својата референтна стапка за една четвртина точка на 0,75 отсто, како што беше предвидено од сите 23 економисти анкетирани од Блумберг пред одлуката. Банката истакна дека повторно ќе ги зголеми стапките на почетокот на следната година, но, исто така, неочекувано ги намали своите долгорочни проекции за нејзината клучна стапка. Кроната се лизна од 0,8% до 9,5899 за евро.

“Сегашната проценка на Извршниот одбор за изгледите и рамнотежата на ризиците сугерира дека клучната компонента на каматна стапка најверојатно ќе се зголеми и понатаму во 2019 година”, изјави гувернерот Ојстеин Олсен во соопштението.

Затегнувањето беше најавено од јуни и доаѓа како што економијата на најголемиот западен европски производител на нафта се приближува кон капацитетот на невработеност под 4 отсто, цената на суровата нафта се зголемува и инфлацијата е во предвидените рамки. Кроната, исто така, се тргуваше во близина на рекордните падови, давајќи им на Олсен и неговите колеги дополнителна можност за укинување на стапките.

Норвешката централна банка сега започнува со побрз излез од рекордниот стимул од неговите колеги во Стокхолм и во Франкфурт. Поддржан од рекордниот фискален стимул од фондот за богатство од 1.000 милијарда евра, Олсен, исто така, не мораше да ги намали стапките толку длабоко, како и на други места и не мораше да се придржува кон неконвенционални политики како што се купување на обврзници.

Зголемувањето на цената на суровата нафта оваа година ја оживеа офшорната индустрија во земјата – со инвестициите што прв пат се бележат во изминатиот викенд оваа година – и и овозможи на владата да почне да враќа пари во фондот за богатство за прв пат од крајот на 2015 година.

За многу должници, тоа ќе биде прв пат референтната стапка да се зголемува. Зголемувањето би можело да значи повисоки трошоци за хипотека, бидејќи повеќето норвешки кредити се врзани за тримесечната меѓубанкарска стапка на позајмици, тестирајќи го пазарот на домување кој се опоравува по законските регулативи за позајмување предизвикани од падот во 2017 година.

“Несигурноста околу ефектите од повисоките каматни стапки сугерира претпазлив пристап во поставувањето на каматните стапки”, рече банката.