Инфлацијата во еврозоната бележи пад

2018-03-01 11:05

      Годишната  инфлација во 19 земји на еврозоната незначително забави во февруари на 1,2 проценти во однос на 1,3 проценти во јануари. Овој  пад, според кој инфлацијата во еврозоната дојде на најниското ниво од декември 2016 година, беше очекуван по умерените економски...

Дали ќе се плаќа данок ако пазарите со Биткоин?

2018-03-01 10:57

      Дали биткоинот треба да се третира како и секое платежно средство или пак како добро кое се поседува и од кое може да се вршат последователни трансакции. Ова прашање сигурно се почесто ќе си го поставуваат министерствата за финансии на државите...

Охридска банка со намалена добивка во однос на претходната година

2018-03-01 10:20

    Охридска банка АД Скопје за периодот од 1.1 до 31.12.2017 г. оствари добивка пред оданочување од 388 милиони денари. Споредено со остварениот резултат за истиот период минатата година е за 20,5 % понизок, а во однос на планираниот понизок за 29 % поради...

Пад на цените на нафтата

2018-03-01 10:08

    Цените на нафтата се на пат до  првиот месечен пад во последните шест месеци. Цената на нафтените  фјучерси денес е малку изменета во Њујорк, па се проценува дека во февруари забележа пад од 2,8 отсто на месечна основа. Цената на американската “лесна”...

Се намалува растот на средствата на пензиските фондови

2018-03-01 09:50

    Вкупните средства на пезниските на пензиските фондови (задолжителни и доброволни)  во четрвтиот квартал на 2017 година бележат квартален раст од 4,3%, главно како раст на вложувањата на должнички хартии од вредност , се вели во соопштението од Народна Банка. “Стапката на годишен...

ММФ го назначи Себастијан Соса за резидентен претставник во Македонија

2018-03-01 09:23

  Според Соопштението кое го објави Народна Банка на Република Македонија на 27 февруари 2018, Скопје – ММФ го назначи Себастијан Соса, резидентен претставник на ММФ во Србија, исто така, да ја врши функцијата и на резидентен претставник во Македонија. Соса ќе остане со седиште...

Фондот за иновации и технолошки развој објави оглас за вработување

2018-03-01 08:12

      Врз основа на член 32 од Законот за иновациската дејност (Сл. весник на РМ бр. 79/13, 137/13, 41/14, 44/15, 6/16, 53/16 и 1 90/16), Управниот одбор на Фондот за иновации и технолошки развој објавува ЈАВЕН ОГЛАС за избор на Директор на Фондот за...

Дојче Банк ќе им плати милионска отштета на САД

2018-03-01 07:52

      Дојче Банк ќе им плати милионска отштета на САД за манипулирање со каматните стапки. Германската Дојче Банка се согласи да исплати 240 милиони долари надомест поради здружување со други банки за да влијае врз вредноста на каматните стапки преку лондонскиот Либор систем....

Цената на акциите на азиските берзи падна

2018-03-01 07:45

    На азиските берзи вчера  се намалени цените на акциите, како и на Волстрит во вторникот , што е последица на стравувањата на инвеститорите од забрзаното темпо на зголемување на каматите во САД и неочекувано слабите показатели од кинеската економија. МСЦИ индексот на...

ОГРАБЕНА ШПАРКАСЕ БАНКА

2018-02-28 14:10

    Филијала на Шпаркасе банка на булеварот „Партизански одреди“ денес е ограбена. Според полицијата, во банката влегло непознато машко лице со маска на главата и пиштол и од вработените ги одзело парите. Според МВР  украдени се 10.000 евра, се работи на пронаоѓање на...