Неделен преглед – Доларот оштро падна, спласнаа очекувањата за зголемување на каматните стапки

2016-06-06 01:32

По четири недели на континуиран раст, вредноста на доларот на светските девизните пазари минатата недела нагло падна поради малата веројатноста дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки пред есен. Девизниот курс на доларот во однос на јапонската валута минатата недела потона за 3,4 проценти...

Ирачкиот извоз ги притисна цените на нафтата

2016-05-30 23:29

Цените на нафтата во понеделникот паднаа на меѓународните пазари во близина на нивото од 49 долари откако Ирак усвои амбициозен план за извоз во пресрет на кварталниот состанок на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК). Во електронската трговија на лондонскиот пазар цената на нафтата...

Неделен преглед – Доларот зајакна четврта недела по ред

2016-05-29 22:17

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот зајакна, четврта по ред, затоа што се поголема е веројатноста дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за некој месец. Девизниот курс на доларот во однос на јапонската валута минатата недела се зголеми за 0,1 проценти на...

Оштриот пад на залихите во САД ги зголеми цените на нафтата над 49 долари

2016-05-25 22:32

Цените на нафтата на меѓународните пазари го надмина нивото од 49 долари, поддржани од страна на остриот пад на залихите во САД, кои ги поддржаа очекувањата за намалување на понудата. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта се зголеми за 59 центи на 49,20 $....

Доларот зајакна во однос на кошницата валути

2016-05-24 23:00

Американската валута во вторникот благо зајакна во однос на кошницата валути после неодамнешните изјави на претставници на Банката на федерални резерви – ФЕД кои ги поддржаа очекувањата за зголемување на каматните стапки во блиско време. Долар индексот, кој ја мери вредноста на доларот во...

Изјавите на иранските официјални лица ја спуштија цената на нафтата кон 48 долари

2016-05-24 00:42

Цените на нафтата во понеделникот на меѓународните пазари се спуштија на ниво од 48 долари откако Иран повтори дека нема да го заузда производството, што повторно го сврте вниманието кај инвеститорите на вишокот на глобалната понуда. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна...

Неделен преглед – Доларот зајакна трета последователна недела

2016-05-23 00:50

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот зајакна, трета недела по ред, по серијата пораки на челниците на ФЕД дека зголемувањето на каматните стапки е можно порано отколку што се очекува на пазарот. Доларот во однос на јапонската валута минатата недела се зголеми за...

Појакиот долар и зголемените залихи во САД ја намалија цената на нафтата

2016-05-19 22:20

Цените на нафтата во четвртокот на светските берзи паднаа под 48 долари, под притисок од страна на посилниот долар и неочекуваното зголемување на залихите во САД што потсети на обилната понуда и покрај тешкотиите во снабдувањето. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна за 1,29 $ на 47,64...

Доларот благо падна во однос на кошницата валути во пресрет на новите показатели

2016-05-18 00:27

Доларот во вторникот на меѓународните девизни пазари падна во однос кошница на валути пред објавувањето на новите индикатори. Долар индексот се намали за 0,2 проценти, на 94.414 поени. Од главните валути кои ослабнаа во однос на доларот, се еврото и јенот, кои паднаа за 0,1 проценти односно 0,4...

Прекините во понудата ја зголемија цената на нафтата во близина на 49 долари

2016-05-17 00:40

Цената на нафтата во понеделникот на меѓународните пазари се доближи до 49 долари, поддржана од страна на честите прекини во снабдувањето од Нигерија и објавата на американската инвестициска банка Голдман Сакс за завршување на периодот на прекумерна понуда. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта...