Биткоин раѓање и пораст – (втор дел)

2018-03-02 09:17

  (Време за читање – 6 минути) Март 2014 – Биткоинот постои веќе 5 години и добива огромно внимание. Мислењата се поделени, некои мислат дека Биткоинот претставува една од најдобрите револуции во технологијата,  други дека е најголемиот меур во историјата и кога тогаш ќе пукне. Цените се движат...

Bitcoin the birth and rise – Part 2

2018-03-02 09:15

    March 2014 – Bitcoin is almost 5 years old, and it is getting so much attention. The opinions are divided, some people think that it’s one of the best revolutions in technology, others the biggest bubble in history. The prices are going...

Во Иран се воведе забрана за тргување со долари

2018-03-02 08:46

    Во Иран Централната банка ја наметна владината одлука повеќе тровците да не го користат американскиот долар при нивните нарачки на производи бидејќи нема да им бидат прифатени на царина. Како една од причините поради кои се забранува тргувањето со долари е пазарната...

Македонски телеком објави оглас за вработување

2018-03-02 08:35

    Македонски телеком за својата служба за сајбер безбедност и заштита на податоци / Сектор за ИТ / Област на Главниот директор за техника и ИТ, објавува                                ...

Колку изнесуваат странските директни инвестиции кои влегле во последниот квартал на 2017 година?

2018-03-02 08:28

      Во последниoт квартал од 2017 година во Македонија влегле 178,1 милиони евра странски директни инвестиции за разлика од вториот и третиот квартал кога се бележеше намалување од 60,5 милиони евра, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). Според податоците...

Цената на зелената нафта намалена за 50 проценти

2018-03-02 07:59

        По долги години се враќа зелената нафта во Македонија, 50 проценти пониска цена на нафтата за оние на кои им е најпотребна. Земјоделците ќе добијат поевтина, зелена нафта. Според проценките, оваа мерка ќе почне да функционира кон средината на 2018, а...

НЛБ Банка објави наградна игра за своите клиенти

2018-03-01 14:32

      НЛБ Банка за своите клиенти  организира наградна игра “mKLIK, ем нов телефон“. Наградната игра трае од од 01.03.2018 до 31.03.2018 година, и че бидат доделени  вкупно 5 неделни награди –  Samsung Galaxy S8. Извлекувањето  на награди  ќе биде секој понеделник во периодот од...

Грција ја зголеми границата за повлекување пари од банките за 28%

2018-03-01 13:22

  Грција воведува олеснувања на капиталните ограничувања наметнати од летото 2015-та година, зголемувајќи ја границата за повлекување пари од банките за 28%. Ова е објавено од страна на „Ројтерс“, наведувајќи го декретот на Министерството за финансии. Атина за прв пат воведе контрола на капиталот...

Централна Кооперативна Банка со негативен финансиски резултат за 2017 година

2018-03-01 13:05

За Разлика од другите Банки кои регистрираат позитивни финасиски резултати за предходната 2017 година  Централна Кооперативна Банка АД Скопје  во периодот 01.01-31.12.2017 оствали негативен финансиски резултат од работењето.  Загубата од фискалната 2017 година изнесува 5.100.00 денари. Приходите од камати во тековната година забележуваат пораст од 6,29%....

Стапката на вработеност достигна рекордно ниво во Германија

2018-03-01 11:19

      Во Германија вкупната невработеност падна во февруари повеќе од очекувањата, додека вработеноста достигна рекордно ниво во јануари, покажаа официјалните податоци. Вкупната невработеност, според десезонираните податоци, падна за 22.000 на 2,39 милиони луѓе, што е поголем пад од проектираното намалување на вработеноста...