Биткоинот се качува на 11.000 долари, додека Кина отвора нова битка против крипто-валутите

2018-02-28 13:46

Предводен од биткоин, целиот пазар на дигитални валути продолжи со постојано искачување во текот на последните 24 часа. Загриженоста околу веројатно блокираниот пристап на Кина кон странските размени за крипто инвеститорите се отфрли. Jack GuezBitcoin влегува под 10.000 долари како главна крипто-размена за споделување...

Француската економија со најдобри резултати од 2011

2018-02-28 13:10

  Француската економија во 2017 година порасна за 2 проценти, што е повеќе од првично проценетиот и најдобар резултат од 2011 година. Благодарение на ниските каматни стапки, закрепнувањето на соседните членки на еврозоната и ниските даноци на заработката, француските компании ги зголемија инвестициите за...

Измени во Законот за статистика

2018-02-28 12:57

  Министерството за финансии работи на законски измени на Законот за државна статистика. Според објавата на единствениот национален регистер на прописи ( ЕНЕР), Државниот завод за статистика согласно Законот за државната статистика е Координатор на статистичкиот систем на земјата. Со овај предлог закон се...

Bitcoin – The birth and rise of (part 1)

2018-02-28 12:31

(6 minutes read) Almost 10 years ago, to be more precise on August the 18th 2008, just one day before my 26th birthday the domain name bitcoin.org was released. I clearly remember this day because just less then a month I had applied for...

Биткоин – Раѓање и Пораст (прв дел)

2018-02-28 12:27

(Време за читање- 6 минути) Пред речиси 10 години, поточно на 18 Август 2008 година, само еден ден пред мојот 26 ти роденден беше создаден и пуштен (Bitcoin.org ) името на домејн. Јасно се сеќавам на овој ден, бидејќи пред само помалу од еден месец имав...

Стопанска банка а.д. Битола во 2017 година остварила добивка од 43 милиони денари

2018-02-28 11:30

      Во периодот 01.01. – 31.12.2017 година, Стопанска банка а.д. Битола оствари позитивен финансиски резултат, односно нето-добивка во износ од 43,01 милиони денари, којa е повисокa за 43,06% во однос на минатогодишниот резултат. Тековното остварување првенствено е резултат на повисоките приходи од редовното...

Паѓа вредноста на акциите, а расте цената на златото

2018-02-28 11:20

Економските аналитичари од „Admiral Markets“ истакнуваат дека опаѓа цената на акциите додека расте цената на златото и останатите скапоцени метали на берзите. Според нив во моментот 81 проценти од парите на големите шпекуланти се вложени во растот на најблагородниот метал, додека само 19 очекуваат...

ЕУ ќе го регулира пазарот на крипто-валути

2018-02-28 11:12

  Европската Унија предупреди дека планира да го регулира криптовиот пазар, освен ако не се решат проблемите и ризиците кои произлегуваат од метеорскиот раст на Биткоин и другите крипто вредности. Високиот раст на пазарот на дигитални пари доведе до тоа некои инвеститори да направат...

Профитот на „JPMorgan Chase & Co” може да порасне благодарение на зголемувањето на каматните стапки во САД

2018-02-28 11:05

  Благодарение на зголемувањето на каматните стапки во САД и забрзувањето на кредитниот раст, профитот на американската банка „JPMorgan Chase & Co “ може да порасне 7 милијарди долари во наредните години,  објави „Блумберг“.   Банката ја зголеми прогнозата за среднорочна добивка пред даноци...

Раст на добивката и 143 нови вработувања во “Алкалоид”

2018-02-28 10:51

    Според податоците на Македонската Берза „Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – декември 2017 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – декември, продажбите достигнуваат 6.932.176.270 денари, што...