Битиќи одговори: што ако има пак покачување на цените?

2023-03-24 16:00

Во пазарна економија мора да се однесуваме пазарно. Веќе доаѓаат првите позитивни сигнали од компаниите дека сме тука за да ја надминеме заеднички кризата и не стравувам дека по периодот на замрзнување на цените ќе се врати старата практика на вештачко зголемување на цените...

Евростат: граѓаните на Луксенбург најбогати, Бугарите и Словаците најсиромашни

2023-03-24 15:00

Последниот извештај на Еуростат покажува дека граѓаните на Луксембург и натаму се најбогати во Европската унија, со куповна моќ 2,5 пати поголема од просекот на сите други земји-членки на ЕУ. Споредено со европскиот просек, БДП по глава на жител е за 161 отсто поголем...

Форум на „Виенската иницијатива“ во Скопје: Инфлацискиот раст ќе забави годинава

2023-03-24 14:00

„Инфлацискиот раст ќе забави годинава, како во развиените, така и во економиите во развој, како резултат на стабилизирањето на цените на суровините, намалувањето на притисоците на страната на понудата и одлучната реакција на монетарните власти. Знаците на забавување се веќе видливи, сепак е рано...

Тренчевска: САСА е пример за современ руднички комплекс кој се грижи за благосостојбата на вработените и родовата еднаквост

2023-03-24 13:00

Во рамки на активностите посветени на економското зајакнување на жената, кои се спроведуваат во текот на месец март во склоп на кампањата „Гласна и храбра“, министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска го посети рудникот САСА. На средбата со раководниот и техничкиот тим...

За воз од Битола до Лерин и до Солун треба согласност и од Грција, вели Бочварски

2023-03-24 12:00

Проектот железничка пруга Битола-Меџитлија е завршен и има употребна дозвола и е во функција, изјави денеска министерот за транспорт и врски Благој Бочварски. Според министерот Бочварски, во наредниот период работни групи на техничко ниво од Северна Македонија и Грција треба да ги договорат деталите...

Државните ревизори со резерва за финансиските извештаи на Министерството за финансии – колку се вистинити и објективни?!

2023-03-24 11:00

Колку се вистинити и објективни финансиските извештаи на Министерството за финансии за 2021 година?! Државните ревизори по извршените анализи и проверки на документацијата, во конечниот извештај наведоа мислење со изразена резерва. Според Државниот завод за ревизија, констатирано е дека пописот на средствата не е...

Нина Неданоска се обрати на првиот настан на жени-лидери во банкарскиот сектор

2023-03-24 10:00

На првиот настан на жени-лидери во банкарскиот сектор во земјава, кој се оддржа вчера, се разговараше за најголемиот предизвик за новата генерација жени лидери, а тоа е зелената економија. Во организација на Македонската банкарска асоцијација со овој настан се одбележа Глобалната/Европската недела на пари,...

Битиќи од компанијата Махагони: Државната помош за инвестиции ги подобрува производните капацитети на нашите компании

2023-03-24 09:00

Заменикот на претсетседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, ја посети компанијата Махагони во Куманово која се бави со производство на мебел и е корисник на државна финансиска поддршка за инвестициски вложувања…...

Нова кредитна линија на Развојната банка наменета за компании за дигитална трансформација

2023-03-24 08:00

Ќе има поволни услови односно ниски каматни стапки, а корисници може да бидат микро, мали и средни компании. На денешната прес-конференција во владата беше нагласено дека кредитната линија ќе се реализира преку квалификувани банки учеснички и е креирана, пред се, да им овозможи на...

Младите претприемачи за нов бран на економски развој и соработка во регионот

2023-03-23 13:00

„Со задоволство го објавуваме потпишувањето на трилатералниот договор за соработка со двете ценети унии на млади претприемачи од Србија и Црна Гора. Овој договор претставува значаен чекор кон поттикнување на заеднички корисни партнерства и соработки меѓу нашите организации. Ние веруваме дека овој договор не...