Комората на сметководители бара да се пролонгира рокот за годишна сметка и даночен биланс

2020-02-20 14:00

Комората бара одлагање на крајниот рок за поднесување на извештаите за даночен биланс до 31 март и одлагање на рокот за поднесување на годишна сметка до Централниот регистар за дополнителни две недели, ако се земе предвид дека моменталниот рок е до 15-ти следниот месец...

Шпанија воведува дигитален данок за дигиталните џинови Google, Amazon,Facebook…

2020-02-20 13:00

Шпанија планира да воведе нов данок кој ќе го плаќаат главно големите дигитални компании како Гугл, Амазон и Фејсбук, изјави министерката за финансии Марија Хесус Монтеро. Левичарската влада ги усогласи ставовите околу воведувањето на данокот кој според министерката би требало да генерира приход од...

Владата донесе Одлука за давање согласност на Правилникот за доделување финансиски средства преку Иновациски ваучери

2020-02-20 12:00

Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои информацијата и донесе Одлука за давање согласност на Правилникот за доделување финансиски средства преку Иновациски ваучери на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Правилникот за доделување финансиските средства преку Иновациските ваучери сe воведува за прв...

Кои земји поседуваат најголем удел во долгот на САД?

2020-02-20 11:00

Најголемиот сопственик на американски државни обврзници UST (US Treasuries) на крајот на декември 2019 година, седми месец по ред, е Јапонија по иако ги намали инвестициите во американскиот долг за 5,9 милијарди американски долари на 1 трилион и 154,9 милијарди американски долари. Вториот по...

Германија воведува основна пензија и додаток за ниските пензии

2020-02-20 10:00

Основната пензија е еден од најголемите проекти на четвртиот кабинет на канцеларката Ангела Меркел. Тоа е мерка со која ќе се подобри финансиската ситуација на пензионерите кои и покрај долгогодишниот работен стаж добиваат пониска од просечната пензија. Германската Влада денеска усвои нацрт закон за...

Поради Brexit се повеќе странски компании отворат претставништва во Холандија

2020-02-20 09:00

Агенцијата соопшти дека во тек се преговори со претставници на 425 компании, кои ја разгледуваат можноста поради Брегзит да го прошират или целосно да го преместат својот бизнис во Холандија. Неизвесните ефекти од Брегзит ги принудија голем број странски компании да отворат претставништва во...

Стравот од корона вирусот збриша 34 милијарди долари од вредноста на Apple

2020-02-19 21:00

Низа американски компании ги предупредуваат инвеститорите дека продажбата во првиот квартал може да претрпи последици од епидемијата со новиот корона вирус Covid-19. Apple само што го направи ова многу пореално. Компанијата вредна 1,4 илјади милијарди долари излезе со изненадувачко соопштение до инвеститорите во кое...

Панама и Кајманските острови нови даночни раеви на црната листа на ЕУ

2020-02-19 20:00

Министрите за финансии на ЕУ вчера додадоа уште четири земји на „црната листа“ на ЕУ на даночни засолништа, надвор од блокот, вклучувајќи ги Панама и територијата на САД, Кајмански острови. На состанокот на министрите во Брисел се ажурира „срамната“ листа, на која се додадоа...

Нова давачка за граѓаните со Законот за енергетска ефикасност

2020-02-19 19:00

Дополнителен трошок за граѓаните. Сопствениците на станови ќе мора да обезбедат сертификати за енергетска ефикасност, трошок кој допрва ќе се утврди, а документот е неопходен ако сакаат да продадат или издадат стан. Тарифниците сеуште не се готови, но според експертите цената ќе се одредува...

Македонските граѓани уредно ги сервисираат плаќањата за комуналии и услуги кон банките и осигурителни компании

2020-02-19 18:00

Од вкупно издадените сметки, на извршување доаѓаат не цели 2 % од плаќањата за услуги од банките, осигурителни компании и комуналии. Македонските граѓани уредно си ги сервисираат плаќањата и уредно одговараат на своите обврски за комуналии и услугите кон банките и осигурителни компании, истакна ...