Бесими – Павлова: Поддршка од ЕИБ за јавниот и приватниот сектор, се очекуваат нови 100 милиони евра поволни кредити

2023-03-23 12:00

Европската инвестициска банка во земјава има финансирано проекти во износ од 1,16 милијарди евра. Тоа се проекти кои се од клучно значење за Република Северна Македонија во јавниот сектор, но значајна е поддршката и во приватниот сектор, а таквата поддршка се очекува да продолжи...

Мазутот поевтинува од полноќ. Бензините и дизелот ќе се продаваат по иста цена

2023-03-23 11:00

Од РКЕ посочуваат дека референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување кај бензините во просек за 0,142 отсто, кај дизелот за 1,811, кај екстра лесното масло за 2,208 и кај мазутот за 3,583 отсто. Мазутот од...

Народна банка продолжува со затегнување на монетарната пулитика: каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 П.П.

2023-03-23 10:00

Каматната стапка на благајничките записи се зголемува за 0,25 п.п. до нивото од 5,50%. Народната банка ги зголемува и каматните стапки на расположливите депозити, исто така за по 0,25 п.п., со што каматните стапки на депозитите преку ноќ и на 7 дена ќе изнесуваат...

ОКТА ќе донира соларен полнач и паркинг за велосипеди на УКИМ

2023-03-23 09:00

По повод 45-годишен јубилеј на ОКТА, а во рамки на повеќегодишната општествено одговорната платформа #ЈасВнимавам, компанијата во соработка со Центарот за кариера при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, објави награден конкурс за изработка на идеен проект за иновативно решение на фотоволтаичен полнач и паркинг за...

Бесими: На дневна основа имаме целосна координација на фискалната со монетарната политика

2023-03-23 08:00

Како фискална политика на дневна основа сме во целосна координација со монетарната политика и тоа може да се согледа со фактот што уште од ковид кризата, па до сега во петгодишните проекции имаме постојано консолидирање на фискалната политика, оцени денеска министерот за финансии Фатмир...

Ќе се увезуваат работници од Непал, Бангладеш и Пакистан

2023-03-22 21:00

Најмалку 3 македонски агенции се во преговори за увоз на работна сила од странство. Ангел Димитров од Организацијата на работодвачи во интервју за МИА, вели дека тоа е веќе востановена пракса во Хрватска и Бугарија, каде компаниите градат и интернати за претстој на работниците,...

Исплата на пензиите од 28 март

2023-03-22 20:00

Владата на Република Северна Македонија, на денешната седница, ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за труд и социјална политика за исплата на пензии за месец март 2023 година. Задолжен е Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците...

Ковачевски: Ги штитиме граѓаните и домашниот пазар

2023-03-22 19:00

Премиерот појасни дека изминатиот период е утврден пораст на цените на оризот и јајцата, како резултат на движењата во однос на извоз и увоз на овие производи… Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска, одржа прес-конференција во врска со денешната владина...

Просечната плата во Македонија пораснала за 13,2 отсто во однос на лани

2023-03-22 18:00

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во јануари 2023 година изнесувала 33.943 денари, соопшти преку својот редовен статистички сервис, денеска Државниот завод за статистика. Во споредба со истот месец лани, просечната нето-плата во земјава се зголемила за 13,2 отсто, што е историски едно од...

Во приватните пензиски фондови има 1,8 милијарди евра, повеќе од 20 отсто се пласирани во странски инвестициски фондови

2023-03-22 17:00

Берзите и инвестициските фондови се вознемирија по колапсот на Силикон валеи банката, како и со случувањата во Кредит свис. Нашите одбранбени механизми се диверзификација на средства, законски ограничувања и стручен кадар На 31.12.2022 година во трите задолжителните пензиски фондови: „Сава пензиски фонд“, „КБ Прв...