Зошто е важно за нас како е кинеската економија?

2020-02-21 12:00

Кина е една од најголемите економски сили во светот. Произведува голем број работи што се продаваат ширум светот, а многу земји зависат од куповната моќ на нејзините жители. Затоа и од некои други причини, сите треба да бидеме загрижени за кинеската економија во криза...

MasterCard го отвора првиот европски центар за компјутерска безбедност

2020-02-21 11:00

„MasterCard” го отвора својот прв Европски центар за компјутерска безбедност, соработувајќи со регулаторите и креаторите на политики, за подобрување на размената на разузнавачки информации и борбата против заканите за платниот екосистем во регионот. Лоциран во Ватерло, Белгија, во седиштето на „MasterCard” во Европа, центарот...

Британски уметник на банкнота од 20 фунти- најсигурната банкнота досега создадена!

2020-02-21 10:00

Банката на Англија веќе пушти во оптег полимерни банкноти од 5 и 10 фунти, а новата полимерна банкнота од 50 фунти ќе биде издадена следната година. Новата банкнота од 20 фунти со уметникот Вилијам Тарнер ќе се појави во банкоматите и платниот промет во...

Просечната плата во декември 26.836 денари

2020-02-21 09:00

Просечната нето плата исплатена по вработен во декември 2019 година изнесува 26.836 денари, објави Државниот завод за статистика. Според објавените податоци просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2019 година, во однос на декември 2018 година, бележи раст од 4,1 отсто, а зголемувањето...

Започнува клучниот ЕУ самит за буџетот, неизвесно колку време ќе трае

2020-02-20 21:00

Шефовите на држави и влади на земјите членки на ЕУ пристигнуваат во зградата на Европскиот Совет попладнево за самитот на кој треба да се одлучува за идниот повеќегодишен буџет на Европската Унија по Брегзит. Не е исклучено да не биде постигнат договор, а службите...

VW Group повторно ја одложи одлуката за фабрика во Турција

2020-02-20 20:00

Според агенциски информации, во Volkswagen повторно го одложиле донесувањето на одлуката за изградба на новите производни погони во Турија… „ Сеуште имаме време и тоа со сигурност можеме да го спроведеме до средината на тековната 2020 година “, рекол неименуван извор, близок до водечките...

Трансфер на вработени од јавен во приватен сектор по изборите

2020-02-20 19:00

– Процесот на префрлање на вработени од јавен во приватен сектор ќе почне по завршување на изборите затоа што во предизборниот период се забранети какви било разместувања во администрацијата, најави денеска министерот за информатичко општетсво и администрација Дамјан Манчевски, одговарајќи на новинарско прашања. Тој...

Јавниот долг ќе стаса до 6 милијарди евра, за министерката долгот се стабилизира, за заменичката расте

2020-02-20 18:06

Вкупниот долг до крајот на годината ќе стигне до 6 милијарди евра. Според владините проекции во следните 10 месеци тој ќе се зголеми за уште половина милијарда евра., или ќе се зголеми за 1,5 %. Според министерката Ангеловска , долгот не се зголемувал ,...

Западен Балкан вложува помалку од 1% од БДП за иновации и истражувања

2020-02-20 16:00

Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка, РСС, Мајлинда Брегу, во авторскиот текст на сајтот на РСС, наведува дека Западен Балкан вложува помалку од еден отсто од БДП за иновации и истражувања како и дека само 30 до 40 отсто од деловните субјекти се...

Електричните возила се чисти само доколку користат струја од обновливи извори

2020-02-20 15:00

Со сѐ поголемата популарност на електричните возила и возилата со нулта емисија на штетни гасови, равенката што ја користи Европската агенција за ефектот врз животната средина се проширува за повеќе параметри. Па така, освен моменталното загадување од издувните гасови на возилата се мери и...