Германската државна банка продаде 110 милиони акции на Дојче Телеком

2024-06-06 16:00

Германската државна банка KФВ објави дека продаде 110 милиони акции на Дојче Телеком, а приходите од 2,43 милијарди евра треба да бидат насочени кон зајакнување на капиталот во Дојче Бан и модернизирање на железничката мрежа. Акциите се продадени по цена од 22,13 евра, а...

Инстаграм ќе ги принудува корисниците да гледаат реклами?!

2024-06-06 15:00

Социјалната мрежа Инстаграм моментално им овозможува на корисниците да ги прескокнуваат рекламите што им се појавуваат помеѓу различните фото и видео содржини. Меѓутоа, платформата моментално тестира нова функција наречена „ad break“ („пауза за реклами“), која корисниците нема да можат да ја прескокнуваат како досега...

Намалување на цените на нафтените дривати

2024-06-06 14:37

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,49 % во однос на одлуката од 3.6.2024 година. Референтните цени...

Слабите банки нема да ги направат САД или Европа посилни

2024-06-06 14:00

Помалку од 15 месеци по последната банкарска криза што го погоди светот, регулаторите во САД и Европа веќе се подготвени да ги повлечат реформите насочени кон намалување на ризикот од дополнителни финансиски катастрофи. Сепак, ова е сериозна грешка, пишува уредничкиот тим на „Bloomberg“. Најважно...

Невработеноста во Русија во април достигна историски најниско ниво од 2,6%

2024-06-06 13:00

Невработеноста во Русија повторно падна во април оваа година на 2,6 отсто од 2,7 во март, што достигна историски минимум за периодот на набљудување на овој индикатор од 1991 година, објави Росстат. Вкупниот број на невработени во Русија во април изнесува 1 милион 961.000...

Сè повеќе граѓаните го користат мобилниот телефон за електронско плаќање

2024-06-06 12:30

Дигиталната технологија сѐ повеќе влијае врз финансиската индустрија. Модернизацијата на плаќањето е особено изразена и зема сѐ поголем замав и во нашата економија. Според податоците од платежната статистика за 2023 година, на Народната банка, забележано е зголемување на безготовинските платежни трансакции од 16 %,...

Организацијата на потрошувачи повика сите оштетени од поскапите авто-полиси да го пријават проблемот кај нив

2024-06-06 12:00

Организација на потрошувачите на Македонија ги повика сите оштетени од осигурителните компании при плаќање на авто-полисите во периодот од 25 април до 5 мај да поднесат приговор. – Доколку сте биле оштетени од некој од наведените даватели на финансиски услуги, преку оваа онлајн алатка можете својот...

Величковски: Новата правна рамка им овозможува олеснет влез на давателите на платежни услуги од финтек-секторот на пазарот на платежни услуги

2024-06-06 11:30

Новата правна рамка во платежната сфера е значително усогласена со правото на Европската Унија и им овозможува олеснет влез на давателите на платежни услуги од финтек-секторот на пазарот на платежни услуги во земјата, по исполнувањето на условите коишто се хармонизирани со регулаторните барања за...

Левица: „Еуроникел“ ги принудува вработените на минимална плата, ги поддржуваме работниците

2024-06-06 11:00

После промена на сопственичката структура во ЕУРОНИКЕЛ ИНДУСТРИ вработените кои со години работеа во оваа фабрика се оставени на егзистенцијален раб. Менаџментот на фабриката одлучи на работниците да им понуди нови договори со минимални плати, под закана доколку не прифатат ќе бидат заменети со...

Пензискиот фонд со минус од 33.5%! Ревизорите нашле слабости и во матичната евиденција

2024-06-06 10:33

Последната ревизија утврдила дека Фондот и понатаму не располага со податоци за вкупно наплатените средства од акции, како и решение за основот за повлекување на средства од сметката од страна на МФ, со што не може да ја потврди точноста и целосноста на наплатените...