Македонска берза го објави шестмесечниот билтен

2018-07-20 10:40

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.01.-30.06.2018 година вкупниот промет изнесувал 6.828.985.131 денари и е зголемен во однос на истиот период лани за 234,09 отсто. Класичното тргување изнесува 2.704.410.896 денари и е зголемено во однос на истиот период од лани за 80,03 отсто кога изнесувало 1.502.218.167 денари. Во...

Изберете го пакетот Плата Плус на Стопанска Банка и добијте ги поволностите кои ги Банката ги нуди

2018-07-20 10:19

Со оваа понуда Ви се овозможува единствена комбинација на атрактивни и конкурентни производи доколку ја изберете Стопанска банка за банка преку која ќе ја примате својата плата: • Атрактивни каматни стапки за позитивната состојба на трансакциската тековна сметка во СБ на која се прима платата • Дозволено пречекорување...

Банкарите контра бизнисот – Плаќањето во кеш до 2.000 евра ќе спречи перење пари преку банка

2018-07-20 10:10

Банкарите контра бизнисот – плаќањето во кеш до 2.000 евра ќе спречи перење пари преку банка. Велат Законот за спречување перење пари и финансирање на тероризам е добар и ќе овозможи банките да не бидат злоупотребени во системот на перење на пари и финансирање...

Продадени акции од ТТК Банка во блок трансакција вредна 1,5 милиони денари.

2018-07-20 08:15

  Вчера, преку Македонската берза беа продадени 1 557 акции од ТТК Банка. Вредноста на една акција во продажбата изнесувала 980 денари. Станува збор за една блок трансакција со вкупна вредност од 1,5 милиони денари. На почетокот на овој месец, беа продадени 1 000...

Пет акции кои имаат најголем пораст на Македонската Берза

2018-07-20 08:10

  Според билтенот кој го објави Македонската Берза за периодот јануари-јули, годинава од кој може да се види дека најголем пораст на вредноста оствариле акциите на Комерцијална банка (пораст од 89,9%), Жито Лукс (+69,6%), Винарската визба Тиквеш(+65,7%), Арцелор Миттал(+60,8%) и Окта (+58,1%).

НБРМ ќе ја усогласува монетарната статистика со најновите европски стандарди

2018-07-19 13:42

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека во текот на јули и август 2018 година, ќе објави податоци од монетарната статистика, статистиката на останатите финансиски институции и статистиката на каматните стапки, по нова методологија. Методолошките промени се направени заради усогласување со препораките...

НЛБ Банка ги намали провизиите за правни лица за меѓународни девизни плаќања

2018-07-19 13:25

НЛБ Банка ги намали провизиите за правни лица за меѓународни девизни плаќања во рамки на банките членки на НЛБ Групацијата (Словенија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина,Косово, Република Српска). Провизијата за Лоро и Ностро дознаки изнесува 5 ЕУР (SHA/BEN опција) , додека провизијата за...

НБРМ-Меѓународен финансиски пазар – неделен извештај

2018-07-19 13:03

  Во неделниот пазарен преглед кој го објави НБРМ на официјалната страна како важни настани кои ја одбележаа предходната недела се:  Трговска рестрикции: Натамошни царини од страна на администрацијата на САД и противмерки од Кина  ЕЦБ: Објавен е записникот од состанокот во...

Централна Кооперативна банка АД Скопје објави оглас за вработување

2018-07-19 12:05

Централна кооперативна банка АД Скопје, дел од групацијата ЦКБ Груп ЕАД има потреба од вработување на едно лице заинтересирано за работно место Соработник за банкарски услуги на правни лица во Дирекцијата за банкарски услуги на правни лица во Скопје на определено време од 6...

Нов работен материјал во издание на НБРМ

2018-07-19 11:49

Влијанието на политиката на квантитативно олеснување на ЕЦБ врз капиталните текови во регионот на Централна, Источна и Југоисточна Европа“ од гувернерката на НБРМ, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, м-р Ана Митреска и д-р Султанија Бојчева-Терзијан. Овој материјал е обид за емпириска оцена на ефектите од политиката на...