Рекордно зголемување на премијата за осигурување на светско ниво

2018-05-10 12:58

Според проценките на Алианц, премијата за осигурување на светско ниво има зголемување за рекордни €3,66 милијарди. Во анализите на германскиот осигурувач не е вклучено здравственото осигурување. Споредено со 2016 година, номиналниот раст прилагоден за ефектите од курсната разлика изнесува 3,7%. Алианц напоменува споредено со претходната...

Италијанската банка „Intesa Sanpaolo“ оствари добивка од 39% поголема во однос на првиот квартал од 2008-та година

2018-05-10 12:17

  Нето добивката на оваа банка во првото тромесечије од 2018-та година е 1,25 милијарди евра. Моќната добивка е резултат на повисоките нето приходи од провизии и камати, стои во бизнис-извештај на банката. Последните години „ Intesa“ го насочи фокусот од традиционалните активности за...

Словенија: Граве се откажува од намерата да го купи Адриатик Словеника?

2018-05-10 11:27

Постапката за поднесување обврзувачки понуди за купување на Адриатик Словеника е во тек, а се шпекулриа дека Џенерали осигурање и ВИГ групацијата се меѓу заинтересираните. Според неофицијалните информации на словенечки Дело, Граве се повлекол од намерата за аквизација на словенечката компанија.     Вредноста...

Хрватска ја доби првата физичка менувачница за криптовалути

2018-05-10 10:18

 Сопствениците на првата хрватска берза за криптовалути BitKonan, Томислав Вајиќ и Шиме Бакиќ, почнаа нов проект, односно отворија и физичка менувачница за криптовалути. Тие изјавија дека само го прифаќаат трендот кој веќе постои во големите градови во светот како Њујорк, Токио, Париз, Мексико Сити и...

Кроација осигурување со добивка го заврши првото тромесечие од 2018 година

2018-05-10 09:31

Кроациа осигурање успешно ја започна 2018 година. Според кварталниот извештај на компанијата, првото тромесечие е завршено со нето добивка од €12,88 милиони што претставува огромен скок во однос на минатогодишните €7,76 милиони.   77,8% од вкупните приходи отпаѓаат на заработената премија која изнесува €93,96...

Македонско-бугарската стопанска комора денеска ќе го одржи Годишното изборно собрание

2018-05-10 08:48

Македонско-бугарската стопанска комора денеска ќе го одржи Годишното изборно собрание на кое треба да се конституираат работните тела и да се назначи нов претседател.       Единствен предлог на членовите на Управниот одбор е Кирил Лазаров, сопственик и управител на НИКОБ обезбедување. Како...

Редовна аукција за продажба на благајнички записи спроведе вчера Народна Банка

2018-05-10 08:27

Народната банка на 09 мај 2018 година спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи со примена на тендер со ограничен износ и фиксно утврдена каматна стапка од 3,00%. На аукцијата беа понудени благајнички записи на ниво од 25.000 милиони денари. Побарувачката и реализацијата...

НБРМ: По кризата има знаци за позитивен економски раст

2018-05-10 08:23

На 8 мај 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На...

Евроинс значително расте во источна Европа

2018-05-10 08:10

Три години по влезот на Украинскиот пазар, бугарската компанија “Евроинс Иншурнс Груп” соопшти дека го раширува својот бизнис на овој пазар. Имено Евроинс ќе го диверзифицира и зголеми своето портфолио. Евроинс ја откупува компанијата ERV од германската компанија ERGO.  Зделката, чија цена не е сообштена, подлежи на...

ДЗС: Пораст на индексите на трошоците на животот

2018-05-10 07:49

Според податоците кои ги објави  Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот и индексот на цените на мало, во април 2018 година, во однос на претходниот месец изнесува 100.3. Пораст на индексите на трошоците на животот во април 2018 година, во споредба со...