Оглас за вработување во Шпаркасе Банка Македонија

2018-03-26 18:34

ШПАРКАСЕ БАНКА МАКЕДОНИЈА АД СКОПЈЕ, дел од групацијата Steiermärkische Bank und Sparkassen AG од Австрија, како комерцијална банка на македонскиот финансиски пазар, ги нуди сите современи и високо квалитетни финансиски производи и дава поддршка на физичките и правни лица, со особено внимание кон малите...

Обуки за развој на социјални претпријатија

2018-03-26 14:00

  Oд 17 до 20 април 2018 година во Скопје ќе се одржат обуки кои ќе ги  спроведе експертското Здружение за креативен развој СЛАП од Република Хрватска, кое е партнерска организација во проектот „Отвораме можности“ финансиран од Европската Унија.   Сите оние заинтересирани невладини организации,...

ЕУ ќе доделува награди за проекти што ќе отворат работа за младите

2018-03-26 13:30

    Започна европскиот натпревар за социјални иновации за 2018 година со кој може да освоите една од трите награди во висина од 50.000 евра за иновации наменети за зајакнување на младите. На 20 март 2018 година во Париз беше лансиран новиот конкурс за...

Малиот процент на учество на жените во стопанството му штети на економскиот раст

2018-03-26 13:00

      Во Македонија само 45 % од жените на возраст од 15-24 години се вработени, се обучуваат или студираат, а останатите 55 % не прават ништо иако имаат соодветно образование и вештини.   Жените во Македонија потешко наоѓаат работа и нивниот труд...

За претстојното собрание на акционери на Комерцијална банка НБРМ ги корегираше материјалите

2018-03-26 12:00

    Во соопштението кое го објави банката преку Македонската берза се известуваат акционерите на Комерцијална банка АД Скопје дека во објавениот Повик заедно со материјалите за Собрание на Банката кое ќе се одржи на 04.04.2018 година, во точката под број 11 – Предлог-одлука за измена...

Allianz Global Investors еден од најголемите инвестициски фондови се потпира на доларот

2018-03-26 11:30

    Allianz Global Investors, еден од најголемите инвестициски фондови, се потпира на поскапувањето на доларот во однос на другите главни валути, соопштува „Bloomberg“. Водечката светска валута е на најниската вредност по месеци и поголемиот дел од инвеститорите се обложуваат на продажби на краток...

Извештај од светските берзи за 26.03.2018

2018-03-26 11:06

  Еврото и фунтата се зајакнаа во однос на доларот, а биткоинот стагнира. S & P500

На Грција ќе и треба и четврта програма за спас

2018-03-26 11:00

    Грција покрај предходните програми за спас нема целосно да излезе од кризата,  па ќе биде потребно да биде изложена на засилен меѓународен надзор во следните години, а можно е да и биде потребен и нов, четврт, пакет помош, сметаат западни економски експерти....

Во кои земји има најголем број “копачи” на биткоин

2018-03-26 10:14

      Биткоин-рударство е процес кој додава трансакции во блокчејн-записите на криптовалутата, но исто така отклучува и нови биткоини во системот. Процесот вклучува користење компјутерска моќ за решавање комплексни математички проблеми. Се работи за есенцијален процес во биткоин-безбедноста.   „Рударството“ сега се врши...

Раст на акциите на Дропбокс

2018-03-26 09:30

  После загубата на акциите на Фејсбук поради скандалот со давање лични податоци, една акција на Дропбокс скокна за повеќе од 35 отсто, затоа што вложувачите и покрај остриот пад на американските пазари, покажаа голем интерес за првата голема иницијална јавна понуда на една...