11-та Конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура ќе се одржи од 6 до 8 јуни во Охрид

2018-04-24 10:19

Народната банка на Република Македонија, во соработка со Централната банка на Холандија, веќе единаесетта година по ред, традиционално е домаќин на 11. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура: Време е за дигитализација, којашто ќе се одржи во Охрид, Република Македонија, од 6 до 8 јуни...

„Bitcoin Cash“ значително ја зголеми својата вредност во изминатата недела

2018-04-24 10:11

Како што пишува „Business Insider“ криптовалутата „Bitcoin Cash“ значително ја зголемила  својата вредност  во изминатата недела, а во понеделникот растот беше 17%. Така, во последните седум дена зголемувањето на нејзината цена достигна 80%. Како главен  двигател на нагорните движења на цените е претстојната поделба на...

Еуролинк осигурување со нов продукт за своите клиенти “Прво Семејно приватно здравствено осигурување “

2018-04-24 09:45

  Грижата за здравјето и можноста за најквалитетно лечење во модерните здравствени установи се на првото место на приоритети во животот. Здравјето е сè во животот и без здравјето сè друго е ништо.   Затоа го препорачуваме  најновиот продукт за приватно здравствено осигурување СЕМЕЈНО...

Комисијата за економски прашања на состанок во Брисел за енергијата добиена од обновливи извори

2018-04-24 09:20

Делегација на Собранието во состав: Горан Милевски, Агим Шаќири и Хари Локвенец,учествува на состанок посветен на енергијата добиена од обновливи извори во организација на Енергетската заедница, кој се одржува на 24 април 2018 година (денеска) во седиштето на Европскиот парламент во Брисел. Покрај претставниците...

Со новите измени на законот за банки, царината ќе има увид во банкарските сметки на граѓаните

2018-04-24 08:52

Банкарските сметки на граѓаните нема повеќе да бидат банкарска тајна  за Управата за јавни приходи и за Царинската управа. Владата го менува Законот за банки со што УЈП ќе добие слободен пристап до документите,  трансакциите и депозитите на граѓаните во секое време. Царинската управа,...

Четири милиони евра од ЕБОР за енергетска ефикасност во домаќинствата

2018-04-24 08:06

Преку Програмата за поддршка на зелената економија (ГЕФФ) што ќе биде презентирана денеска, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) почнува со финансирање на домаќинствата за зголемување на нивната енергетска ефикасност. Станува збор за кредитната линија вредна четири милиони евра што ќе се пласира...

Нова дебиттна картичка на Халк Банк “Visa PayWave Electron”

2018-04-24 08:00

КУПУВАЈ ВО ЛЕТ !!! Visa PayWave Electron дебитна картичка наменета за физички лица која е поврзана со Вашата трансакциска сметкa. Visa PayWave Electron е меѓународна картичка наменета за безготовински трансакции, која поддржува интернет плаќање и можност за користење на Вашите расположливи средства 24/7. Картичката...

Уплати готовина на НЛБ Cash in банкомати 24/7 нова услуга на НЛБ Банка

2018-04-24 07:41

      Лесно и едноставно уплатeте готовина на Вашата трансaкциска сметка, платежна картичка, кредит или дневен пазар во кое било време на НЛБ Cash In банкоматите. Пoгледнете ја листата на Cash In банкоматите на НЛБ Банка на следниот линк и повеќе информации.

Како заврши првиот квартал од 2018 година за банките ?

2018-04-24 07:26

Првиот економски кавартал од 2018 година заврши со раст и на штедењето и на кредитирањето, но на месечна основа, во март во споредба со февруари регистрирано е намалување на депозитната база.   Расте задолженоста на граѓаните по основ на потрошувачки и станбени кредити. На...

Светска банка објави рекордни трансфери кон сиромашните земји

2018-04-24 07:03

Светска банка објави дека во изминатата 2017-та година биле остварени рекордни по големина парични трансфери по две последователни години на пад. Големината на испратените средства во земјите со слаб или среден приход достигна 466 милијарди долари во 2017-та година во однос на 429 милијарди...