Средба Народна банка-Светска банка: НБ ќе продолжи со успешно спроведување на реформите во финансискиот сектор

2023-12-02 10:30

Во изминативе неколку години беше постигнат натамошен значаен напредок во зајакнување на финансискиот сектор. Беше донесен Закон за финансиска стабилност со кој на Народната банка и се даде макропрудентен мандат, а истовремено се поставија механизми за зајакната координација помеѓу сите финансиски регулатори, како и зајакната ...

СДСМ: Со мерката за евтина тарифа едно семејство заштедува 1.000 денари месечно

2023-12-02 10:18

„Енергетските политики и мерки на Владата предводена од СДСМ овозможија враќање на евтината тарифа на електричната енергија за домаќинствата. Евтина електрична енергија има секој ден вкупно 11 часа и тоа од 13:00 до 15:00 часот. Останува евтината струја секој ден од 22:00 до 07:00...

Битиќи: Човечкиот капитал е клучен сегмент во Националната развојна стратегија

2023-12-01 19:00

„Триесет годишното партнерство со Светска банка, се одбележува во време кога Северна Македонија започнува нов процес, а тоа е Националната развојна стратегија за следните 20 години, која ќе ги адресира сите отворени прашања, кои 30 години не сме ги адресирале“ , рече заменик претседателот...

Фајнанс тинк: Ризични владини мерки

2023-12-01 18:00

Институтот за економски анализи Фајнанс тинк (Finance Think) смета дека владиниот пакет антикризни мерки е со зајакната компонента на таргетираност кон граѓани, домаќинства и компании кои се ранливи или имаат оправдана потреба од тековна и структурна поддршка. Сепак, одредени мерки по својот обем, како...

МЗШВ: Објавен јавен повик преку програмата за рурален развој за поддршка при набавка на комбајн

2023-12-01 17:00

Објавен јавен повик преку програмата за рурален развој за поддршка при набавка на комбајни за жито. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, распиша јавен повик за доставување на барања за користење...

Зајакнување на младите со финансискo знаење: SN Финансиско друштво го води патот во образованието за финансиска писменост

2023-12-01 16:12

СН финансии, лидер помеѓу финтек комапниите, ја реализира својата тековна кампања за подобрување на финансиската писменост кај младите. Со визија да негува образовани и финансиски свесни генерации, СН финансии активно се ангажира заедно со образовните институции за спроведување на иновативна програма за финансиска писменост...

Бесими: Со нова рамка со СБ ќе се справуваме со економските предизвици

2023-12-01 16:03

Тој напомена дека Македонија продолжува да работи на создавање инклузивен просперитет, забрзан и одржлив развој и попристојно место за живеење за сегашните и идните генерации и дека за тоа Владата презема чекори за зголемување на стапката на активност на населението со цел да го...

Дополнителни пари за житните култури

2023-12-01 15:00

Сите земјоделци кои имаат засеани и ожнеани површина со пченица, јачмен, сончоглед, маслодајна репка и афион, можат да се пријават за дополнителна субвенција. Рокот за аплицирање ќе трае до 15-ти декември. Услов е, производството да го предадат во домашни преработувачки капацитети или да е...

Германија има повеќе кираџии, отколку сопственици на имот

2023-12-01 14:00

Кога станува збор за становите и куќите, Германија се уште е единствената земја во Европската унија која има повеќе станари отколку сопственици. Според статистиката на Евростат, уделот на сопствениците во Германија минатата година паднал од 49 на 47 отсто. Во Австрија, која има втора...

„Пензионерите со најниски пензии за 5 месеци ќе добијат 15.000 денари“ велат од СДСМ

2023-12-01 13:00

Новиот пакет антикризни мерки, што го креираше Владата предвидува 36 милиони евра за финансиска поддршка за 187.000 пензионери со пониски пензии. Пензионерите со најниски пензии до 14.000 денари, во наредните 5 месеци ќе добијат 15.000 денари на своите сметки, по 3.000 секој месец. Тие...