Фајнанс тинк: На едно слободно место во образовнието има 71 невработено лице!

2023-09-22 16:00

Во својата анализа за предностите и ризиците од интеграција на работната сила во земјите од регионот, Фајнанс тинк изнесува интересен податок дека во образовно – педагошкиот сектор за едно слободно работно место има 71 невработено лице. Втор интересен податок е дека 60 отсто од...

Драстичен пад на цените на недвижностите во Германија

2023-09-22 15:00

  ==== Цените на станбените недвижности во Германија нагло паднаа во вториот квартал, покажаа денеска податоците на заводот за статистика, како одраз на влијанието на високите каматни стапки врз побарувачката. Цените на недвижностите потонаа во периодот од април до јуни за 9,9 отсто во...

Презентација на трудот којшто ја доби Годишната награда на Народната банка

2023-09-22 14:00

Клубот на истражувачите на Народната банка ја одржа својата 48. сесија. На сесијата, којашто се одржа виртуелно овојпат, учесниците имаа можност да ја проследат презентацијата на трудот награден со Годишната награда за млади истражувачи на Народната банка, под наслов „Поврат на акции, ризик и карактеристики...

За 50% намалена побарувачката за огревно дрво!

2023-09-22 13:00

Економската криза, покачувањето на цените на огревното дрво, како и мерките за субвенционирање на дел од трошоците за инвертер клими, го намали интересот на граѓаните, да го користат дрвото како суровина за затоплување оваа зима. Велат скапо е и на струја и на дрва,...

Банката на Англија ги задржа каматните стапки на исто ниво

2023-09-22 12:00

Комитетот за монетарна политика на Банката на Англија тесно усвои одлука да ја задржи основната каматна стапка на 5,25 отсто во четвртокот. Четворица од деветте членови на комисијата гласаа за уште едно зголемување на каматните стапки. Одлуката да се задржи каматната стапка непроменета дојде...

Пчеларите побараа забрана за увоз на мед од земјите надвор од ЕУ

2023-09-22 11:30

Како лавина растат желбите на бугарските земјоделци за заштита од државата, а на протест излегоа и пчеларите. Пред зградата на Министерството за земјоделство побараа забрана за увоз на мед од трети земји. Тие наведуваат дека нивните магацини се полни и не можат да го...

Минималната плата ќе се зголеми за најмалку 10%!

2023-09-22 11:00

На почетокот на наредната година минималната плата ќе се зголеми за најмалку 10 отсто, рече министерот за економија Крешник Бектеши. Инфлацијата во делот на прехраната би требало да биде околу 5 – 6 отсто, а генералната, рече Бектеши, од 7 – 8 проценти. Според...

Регионална конференција на Форумот на жени лидери од ЈИЕ за добро владеење и антикорупција

2023-09-22 10:45

Втора регионална конференција на Форумот на жени лидери од ЈИЕ за добро владеење и антикорупција ќе се одржи денеска во Скопје, на тема „Зајакнување на жените и младите во борбата против корупцијата и во вградувањето на европските фундаментални права и вредности во регионот“. Форумот...

75 години Стопанска банка А.Д. Битола

2023-09-22 10:35

Стопанска банка АД Битола слави 75 години постоење. Формирана како Комунална банка – Битола, која во почетокот работела само на подрачјето на овој град, низ годините растела во пелагонискиот регион, за од 1995 да почне да работи низ целата држава. Денес, како што велат...

Законот за солидарен данок упатува многу погрешен сигнал, велат од Сојузот на стопански комори

2023-09-21 15:22

Сојузот на стопански комори смета дека со Законот за солидарен данок се дава еден многу погрешен сигнал и уште еднаш ќе го разгледаат пред да одлучат дали ќе и се приклучат на Стопанската комора во негово оспорување пред Уставниот суд или поединечно ќе реагираат....