Ќе се поедноставува постапката за поставување фотоволтаици

2022-05-27 21:00

Премиерот Димитар Ковачевски денеска соопшти дека се работи на законско решение и подзаконски акти кои наскоро ќе се најдат пред пратениците во Собранието и кои ќе овозможат олеснета постапка и процедури за поставување фотоволтаици, идентични со оние во западноевропските држави. – Во „Осломеј“ е...

Продолжен рокот за земјоделците до 30 јуни!

2022-05-27 20:00

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека ќе се продолжи рокот за аплицирање за субвенции до 30 јуни. – Бидејќи сите институции дадоа позитивно мислење, очекуваме измената да биде усвоена на следната владина седница. Интересот кај земјоделците за аплицирање за субвенции...

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

2022-05-27 19:00

Преку подобрувањето на структурата на економијата, односно зголемената конкурентност, иновативноста, адекватноста на пазарот на труд, ќе се придонесе кон подобрувањето на економскиот потенцијал и отпорноста на економијата. Оттаму спроведувањето на структурните реформи, не треба да запре за сметка на справувањето со кризата, туку да...

Вицегувернерката Нацевска на дијалогот на ЕУ со Западен Балкан

2022-05-27 18:00

ЕУ оцени дека монетарната политика којашто се води е соодветна, а банкарскиот сектор е стабилен Во рамките на овогодишниот дијалог на Европската Унија со земјите од Западен Балкан и Турција, во центарот на вниманието беа предизвиците коишто ги донесоа пандемијата и руската инвазија врз...

„Фајнанс тинк“ за ребалансот на буџетот: За да не влијае поинфлаторно, потребна е поголема консолидација на тековните трошења

2022-05-27 17:00

Ребалансот предвидува пораст на расходите за плати за 1,7 отсто, на стоките и услугите за 11,4 и на блок-дотациите (кои содржат исплати на плати на општинско ниво) за 4,7 проценти, во однос на иницијалната проекција, а во однос на реализацијата од 2021 година порастот...

Започнуваме проект за ревитализација на енергетскиот систем вреден 29 милиони евра, најави Ковачевски

2022-05-27 16:00

Владата во согласност со оперативната програма за 2022-2024 во делот на енергетиката стартува проект за ревитализација на големите хидроелектрани со што ќе ја зајакне македонската енергетска стабилност и независност, рече премиерот Димитар Ковачевски во обраќањето на одбележувањето на 65-годишнината од постоењето на хидроенергетскиот систем...

Во понеделник почнува исплатата на мајските пензии

2022-05-27 15:00

Министерството за труд и социјална политика известува на ден 30.05.2022 год. (понеделник) започнува етапната исплата на мајските пензии, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено. Пензија повисока за 1.000 денари ќе добијат повеќе од 330 илјади пензионери со исплатата на мајската пензија преку договорената директна...

Тутунарите очекуваат повисоки откупни цени, склучени повеќе договори од лани

2022-05-27 14:00

Тутунарите очекуваат повисока цена на тутунот поради зголемените цени на репроматеријалите за производство, ѓубривата, горивата… За годинашната реколта со 10 компании, кои се регистрирани за откуп договорени се вкупно 25.390.000 килограми тутун. Од Сојузот на земјоделските здруженија на Македонија очекуваат да биде откупен целиот...

Пари Анализа:Банкарите најдоминантни, нафташите се враќаат во игра

2022-05-27 13:00

Македонските компании кои котираа на Македонска берза сработија одличен прв квартал ако се земе во предвид отежната ситуација во која работат- се уште активна пандемија, војната во Украина и ефектите врз светската економија, зголемени берзански цени, отежнато снабдување, помалку пари на располагање… Котираните компании...

Министерството за економија го прогласи ХалкЕко проектот на Халкбанк за најдобар општествено одговорен проект во категоријата „однос со животната средина“

2022-05-27 12:21

Проектот ХалкЕко на Халкбанк АД Скопје со кој се поттикнуваат здрави животни навики и грижа за природата, но и се зголемува шумскиот фонд и се реализираат други активности во насока на заштита на животната средина, од страна на Министерството за економија е прогласен за...