Продолжува Проектот за финансиска писменост со ИНФЕ-ОЕЦД, МФ на Холандија и Money Wise

2023-06-07 11:51

Продолжува јакнењето на капацитетите на Народната банка и финансиските регулатори (Министерство за финансии, Комисија за хартии од вредност, Агенција за супервизија на осигурувањето и Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување) во полето на финансиска едукација, преку соработка со еминентни финансиски институции. Од...

Инфо Сесија за новоотворениот акцелератор и повикот за финансирање на одржливи решенија во зелената и сината технологија

2023-06-06 21:00

Во четврток, на 8-ми јуни 2023 година, во просториите на Акцелераторот за сина економија Охрид, при Универзитет за информатички науки и технологии (УИНТ) „Св. Апостол Павле“ во Охрид, ќе се оддржи Инфо Сесија за презентација на активностите на новоотворениот акцелератор како и тековниот отворен...

Германските компании го пренесуваат производството во странство

2023-06-06 20:00

Претседателот на Германскиот индустриски сојуз (БДИ), Зигфрид Русвурм, изјави дека секоја шеста индустриска компанија во Германија го преместува производството во странство поради високите трошоци за работна сила и енергија. БДИ спроведе истражување за производните и деловните услови на средните индустриски компании кои работат во...

Во Охрид во првото тримесечје од 2023 година имало 269 слободни работни места

2023-06-06 19:13

И покрај тоа што реалната состојба на терен покажува нешто сосема друго, според официјалните податоци на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2023 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.91 %, а Охрид е високо на листата градови со слободни работни...

„JP Morgan“: Процесот на дедоларизација започна, но доларот останува најважна валута

2023-06-06 19:00

Постојат знаци дека процесот на дедоларизација е започнат, но доларот ќе ја задржи својата позиција во догледна иднина, според валутни експерти во ЏП Морган, цитирани од Ројтерс и БТА. „Со различни мерки, употребата на американскиот долар на глобално ниво останува во вообичаениот опсег –...

Швајцарската „UBS“ наскоро ќе го преземе „проблематичниот“ „Credit Suisse”

2023-06-06 18:00

Швајцарската инвестициска банка УБС најави дека во следните неколку дена треба да го заврши преземањето на Кредит Свис, кое беше оценето како најголемо преземање на банка од финансиската криза од пред 15 години. Според заедничкото соопштение на банките, Кредит Свис треба да биде целосно...

Битиќи со германските компании: Поволно деловно опкружување, стратешки предности и силна владина поддршка

2023-06-06 17:00

Заменикот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи денеска оствари средба со делегација на германски компании кои престојуваат во Северна Македонија, на која ги споделил деловните можности посебно во однос на...

Објавени јавни повици за субвенции за занаетчии, микро, мали и средни компании и за дигитализација за женско претприемништво

2023-06-06 16:30

Крајниот рок за аплицирање на овие јавни повици е до 30.6.2023 година, а линковите за аплицирање може да се најдат на веб-страницата на Министерството за економија Занаетчиите, микро, мали и средни компании, како и оние претпријатија кои се во сопственост на жени и управувани...

Пчеларите имаат тешка година!

2023-06-06 16:17

Климатските промени проследени со долги суши, мразови, но и со многу дождови, како и самите болести, негативно влијаат врз приносите во пчеларството. Во една таква безизлезна ситуација и оваа пролет се наоѓаат домашните пчелари кои, како што објаснуваат дел од нив, се соочиле со...

Во првиот квартал 126,5 милиони евра нето-приливи во директните инвестиции

2023-06-06 14:01

Вкупните директни инвестиции во земјава во првиот квартал од 2023 година бележат нето-приливи од 126,5 милиони евра, соопшти Народна банка. Најголем дел 107,2 милиона евра се реинвестираната добивка, 44,7 милиони евра се зголемени инвестиции во сопственичкиот капитал, додека кај меѓукомпанискиот долг се остварени нето-одливи...