dollarsДоларот на меѓународните девизни пазари во однос на еврото скокна втор ден по ред, на највисоко ниво од април, во прв план на инвеститорите се разликите на монетарните политики спроведуваат во САД и во еврозоната.

Американската валута во една таква средина, зајакна за 0,4 проценти во однос на еврото и достигна највисоко ниво во последните седум месеци од 1,0647$.

Долар индексот се зголеми за 0,2 проценти на 99.589 поени. Претходно, во еден момент достигна ново највисоко ниво во последните седум месеци од 99,655 поени.

Американската валута се зголеми минимално и во однос на јенот за 0,1 проценти на 123,27 ¥.

Терористичките напади во главниот град на Франција ја притиснаа европска валута во трговијата во понеделникот. Во вторникот во преден план повторно се најде приказната за различните каматни политики спроведени во САД и во еврозоната во пресрет на објавувањето на важни економски индикатори, вклучувајќи ги и оние за инфлацијата во САД и за германската бизнис клима.

Речиси сите поголеми банки во светот кои се вклучени во тргувањето со валути проценуваат дека во наредните месеци ќе се постигне  паритет на американската и европската валута. Нови насоки за инвеститорите во поглед на можното зголемување на каматните стапки во САД во декември, кои учесниците на пазарот сега со нетрпение ги очекуваат, би можеле да се обезбедат од податоците за потрошувачките цени. Иако стапката на инфлација е блиску до нула, најмалку еден показател за основната инфлација се одржува во близина од два проценти.

Во остар контраст со планираните чекори  на ФЕД, Европската централна банка најверојатно во декември ќе ја зголеми вредноста на својата програма, односно месечните купувања на обврзници, или да ја прошири нејзината имплементација и по септември следната година.