Предвидено „зелена нафта“ за 55.000 производители во земјоделството

2019-02-06 10:04

По предлог на Министерството за земјоделство, водостопанство и шумарство, Владата вчера ја донесе Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година која има за цел да обезбеди стабилно производство на квалитетна и поевтина храна и обезбедување на населението со доволни количини храна, зголемување...

Втора фаза од ССА: Правните и физичките лица можат да вложуваат во недвижности и во хартии од вредност во странство

2019-02-06 09:54

Правните и физичките лица можат да вложуваат во недвижности и хартии од вредност во странство со преминувањето на земјата во втората фаза од Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ССА). Преминот кон втората фаза од ССА овозможува не само поголеми инвестициски можности за физичките и...

Ново зголемување на цените на горивата

2019-02-03 12:10

Со последната одлука на Регулаторната комисија за енергетика, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемија во просек за 7,41%. Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемија за 2,50 ден/лит, во однос на цените утврдени...

Трибина „Силна економија – шанса за сите” во Охрид денес

2019-02-01 12:01

Премиерот Заев и министерот Сугарески на трибина „Силна економија – шанса за сите” во Охрид Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска на трибина во Охрид насловена „Силна економија – шанса за сите”, ќе...

Првпат по 2014 година, Deutsche Bank со профит од 1,3 милијарди евра

2019-02-01 11:53

Најголемиот германски кредитор Deutsche Bank денеска објави дека оствариле профит во износ од 1,3 милијарди евра, пред оданочувањето за 2018 година. Ова е првпат од 2014 година германската банка да пријави профит. Нето приходот изнесува 341 милиони евра. – Нашето враќање кон профитабилност покажува...

Хари Костов докупи 1.700 акции на Комерцијална Банка А.Д. Скопје

2019-01-31 17:12

Комерцијална банка АД Скопје известува преку соопштение на Македонската берза дека г-н Хари Костов, Главен извршен директор и Претседател на Управниот одбор, се стекна со 1.700 обични акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје. Со ова ново купување на 1.700 акции, првиот човек на Банката, г-н...

Бранка Павловиќ повторно именувана за претседател на Управниот одбор на Охридска банка

2019-01-31 17:00

Бранка Павловиќ е повторно именувана за член и претседател на Управниот одбор на Охридска банка А.Д. Скопје, за што гувернерот на Народна Банка на РМ издаде решение за согласност на 30 јануари 2019 година, објави банката преку Македонската берза.  Согласноста е издадена за период од...

Одржана редовна седница на Советот на НБРМ

2019-01-31 13:49

Советот на Народната банка на Република Македонија денес одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај. Притоа, уште еднаш беше истакнато дека и последното намалување на основната каматна стапка во текот на минатата година е извршено во услови на поволна...

Централните банки купија повеќе злато во 2018 година од било која година од 1967 година

2019-01-31 13:37

Според најновиот извештај од Светскиот совет за злато (WGC) објавен денес, глобалните централни банки ги засилија своите купувања на злато на највисоко ниво од 1967 година, што од своја страна ги зголеми цените на металите за 4 % минатата година. Клучни наоди “Светот купил...

Венецуелските нафтени санкции ги ставаат руските милијарди во ризик

2019-01-31 12:54

(Блумберг) – Како што санкциите на САД против државната нафтена компанија на Венецуела брануваат низ пазарот, постои една компанија со поголем удел отколку повеќето: нејзиниот руски колега, Роснефт. Главниот извршен директор на “Роснефт” Игор Сечин лично ја предводеше поддршката на Русија за владата на...