НЛБ Банка ги намалува каматните стапки на депозитите за физички лица

2018-04-02 19:58

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на депозитите за физички лица во МКД и ЕУР од 0,02 до 1 процентен поен. Новите каматни стапки се со важност од 01.04.2018 година. Исто така, од 01.04.2018 година, од понудата на Банката се повлекуваат: – Златниот депозит...

12 милиони евра за руралните општини од ИПАРД програмата

2018-04-02 18:13

Од следната година на располагање на руралните општини ќе им бидат и средства од новата мерка за рурална јавна инфраструктура од ИПАРД програмата за која се предвидени вкупно 12 милиони евра од кои девет милиони се европски пари

АБИТ организира едногодишна сертификациона програма за банкарска специјализација

2018-04-02 14:00

  Абит организира едногодишна сетрификациона програма за банкарска специјализација  “CERTIFIED COMPLIANCE SPECIALIST®”. Едногодишна сертификациона програма за банкарска специјализација.   Програмата е акредитирана од Министерството за образование и наука на Република Македонија и изработена во соработка со EBTN (European banking and financial services training association) од...

Исланд совршена земја за копање на крипто-валути

2018-04-02 13:30

    Исланд освен тоа што е земја каде што често можат да се видат „Северните светла“, и земја од која потекнува Планината од Игра на престоли, таа  е исто така совршеното легло за копање на криптовалути.   Исланд не е познат по тоа...

Кинеската Централна Банка го забрани биткоинот но ќе креира своја валута

2018-04-02 13:05

    Кина  планира строго да ги регулира криптo – валутите . Сепак, кинеската централна  банка планира до крајот на годината да се истражуваат можности да лансираат свои дигитални валута.   Имено, со објавувањето на одлуката за забраната на централната банка на Кина објави...

Извештај од светските берзи за 02.04.2018

2018-04-02 12:30

    Еврото зајакна во однос на доларот. Цената на Биткоинот е благо растечки, потсетувајќи ги вложувачите  од петокот дека регулаторите во ЕУ и Азија планираат трговско ограничување на  одредени производи.   S & P500

Повторно поскапување на бензините и дизелот

2018-04-02 11:46

    Регулаторната Комисија за Енергетика ги објави новите цени на горивата – вечерва на полноќ цените ќе се зголемат меѓу 1.5 и 2 денари! Во согласност со методологијата за пресметка на цените, од вечерва на полноќ малопродажните цени на горивата се зголемуваат во...

Продолжува трендот на намалување на просечните каматни стапки на кредитите и штедните влогови

2018-04-02 11:23

Како што соопшти Народната банка  во февруари 2018 година, продолжува трендот на намалување на просечните каматни стапки на вкупните кредити и вкупните депозити.  Промената е минимална, при што каматните стапки на вкупните кредити и депозити се сведоа на 5,70% и 1,50%, соодветно.   Просечната каматна...

Најголемо откритие на нафта и гас на својата територија открил Бахреин произведувачот на нафта

2018-04-02 10:58

    Бахреин соопшти дека открил најголемо нафтено и гасно поле во историјата на таа мала држава на Заливот.   Официјалната агенција БНА ги цитираше властите кои проценуваат дека количината е „многупати’“ поголема од познатите резерви на Бахреин.   Постоечкото нафтено поле во Бахреин...

Охридска Банка со известување за времено отстранет банкомат во Охрид

2018-04-02 09:35

  Во соопштението на банката стои  дека банкоматот на локација Летница во Охрид е времено отстранет. На располагање ви стојат останатите банкомати во градот, експозитурите на Банката, како и мобилното и електронското банкарство.