Зголемен бројот на работници во индустријата

2018-04-01 10:03

Бројот на работници во индустријата во февруари годинава во однос на февруари минатата година е зголемен за 6,3 проценти. Во првите два месеца гдинава споредено со истиот период лани се евидентирани за 6,1 процент повеќе работници во индустријата, објави денеска Државниот завод за статистика....

Доцни обештетувањето на преку 16.000 земјоделци

2018-04-01 09:54

Над 16.000 земјоделци од земјава ги чекаат штетите од минатогодишните доцни пролетни мразови. Штетите на овошните и лозовите насади и на останатите култури беа големи, а во одредени региони  земјоделците немаат род. Министерот за земјоделство, Љупчо Николовски на денешната средба со земјоделците од истокот...

Дали со оваа одлука на САД се става крај на биткоинот?

2018-04-01 09:45

Со само еден потег американската влада може да го промени криптовалутниот систем, и постои голема можност да се направи црна листа на сите граѓани на САД кои поседуваат криптовалути. Канцеларијата за контрола на странски средства (OFAC) соопшти на 19 март дека разгледува од црната листа...

238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот потрошувачки кредит???

2018-03-31 15:25

Дали знаете дека 238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот потрошувачки кредит кои се нудат од банките во Р. Македонија? Доколку позајмите 900.000 денари со рок на отплата од 84 месеци, Вие ќе вратите фантастични 238.056 денари повеќе доколку не се информирате добро? Во морето на понуди на...

Инфо сесија за подгрантовите за развој на туризмот

2018-03-31 14:32

Повикот е отворен за општини, регионални плански центри, јавни установи, непрофитни организации (бизнис асоцијации, стопански комори, граѓански организации, едукативни центри и центри за обука), профитни организации (едукативни центри и центри за обука), како и микро и мали претпријатија регистрирани во земјата. Целта е адресирање...

Факторингот многу малку искористен, скоро непознат за домашните компании

2018-03-31 13:33

Компаниите во Македонија, посебно микро, малите и средните фирми, многу малку или воопшто не користат факторинг. На ниско ниво се и свеста, како и информираноста за овој алтернативен начин на финансирање. На конференција во Стопанската комора беше речено дека со факторингот фирмата може навреме...

Златко Черепналкоски нов член на Надзорниот одбор на ТТК Банка АД Скопје

2018-03-31 13:05

Собранието на акционери на ТТК Банка АД Скопје на денешната седница донесе Одлука за именување на член на Надзорниот одбор, објави Банката на Македонска берза. За нов член на Надзорниот одборот на ТТК Банка АД Скопје е избран г-дин Златко Черепналкоски, за период од 4...

Нов состав на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе во Грац

2018-03-31 13:01

До летото 2019 година ќе се изврши реизбор на членовите на Управниот одбор на Штаермеркише Шпаркасе во Грац, кој вклучува и промени во неговиот состав. Мандатот на извршните членови на Управниот одбор на Steiermärkische Bank and Sparkassen AG Graz истекува до крајот на мај...

Намалено производство кај овошјето и површините под посеви

2018-03-31 12:52

Намалување на  производството на овошје и површините под посеви е регистрирано минатата година во споредба со 2016 година. Како што објави денеска Државниот завод за статистика, земјоделските површини во 2017. во однос на 2016. година се намалени за 0,1 процент. Кај обработливата површина има...

Германските градови стануваат сѐ потесни

2018-03-31 12:40

Германските метрополи имаат проблем: тие се омилено место за живеење. Со години наназад станбениот простор се стеснува, а цените за купување или изнајмување се огромни. Социјален експлозив против кој се формира отпор. Германските големи градови се популарно место за живеење како никогаш досега. „Еден...