Пет начини со кои можете да се мотивирате да штедите

2015-04-26 23:52

Повеќето од нас би сакале да имаат заштеда. Дали е тоа фонд за итни случаи, одмор од сништата, во случај на отказ или едноставно да се создаде психолошка сигурност. Меѓутоа, како да се штеди кога секој потрошен денар резултира со поголемо задоволството одколку заштеден? Штедите помалку и често...

Еврото во однос на доларот на највисоко ниво во последните две недели

2015-04-24 22:58

Еврото зајакна во однос на доларот поради очекувањата за добри индикатори на бизнис довербата во Германија и надежта дека Грција бележи напредок во обезбедувањето на нови извори на финансирање. Курсот на еврото во однос на доларот зајакна за 0,4 проценти на 1,0880 $, на највисоко ниво во последните две...

Кина го отвора пазарот на платежни картички за странските компании

2015-04-24 00:35

Кина ќе го отвори својот пазар на платежни картички за странските компании, што ќе им овозможи на компаниите, како што се Виза и Мастеркард, директен пристап до тој пазар. Се проценува дека вредноста на овој пазар е повеќе од 6 милијарди евра. Од 1 јуни,...

Скок на залихите во САД ја спуштија цената на нафтата под 62 долари

2015-04-22 22:36

Цената на нафтата на меѓународните пазари се спушти под нивото од 62 долари, под влијание на неочекувиот голем пораст на залихите во САД. На лондонскиот пазар, цената на нафтата падна за 31 центи во однос на претходното затворање, на 61,77 долари. На американскиот пазар се тргуваше за 54 центи...

Еврото во пад втор ден по ред

2015-04-21 21:30

Девизниот курс на еврото ослабе на меѓународните девизни пазари, притиснат од продлабочените стравувања дека Грција би можела да дојде во ситуација во која повеќе нема да може да ги враќа огромните долгови и да излезе од еврозоната. Еврото ослабе 0,7 проценти во однос на доларот на 1,0665 долари. Еврото...

Еврото ослабе во однос на доларот, Грција повторно во фокусот

2015-04-20 22:17

Еврото на меѓународните девизните пазари ослабе во однос на доларот, откако минатата недела го забележа најголемиот неделен пораст во последните месец дена, инвеститорите повторно се фокусираат кон Грција и нејзиното финансирање. Еврото во овие околности се тргуваше за 1,0746 долари, што значи послаб курс од 0,7 проценти во споредба со...

Американски економски блогери: Ни се заканува нова криза

2015-04-20 00:10

Секоја криза може да се предвиди, тврди Michael Snyder, американски економист кој пишува на The Economic Collapse Blog. Во неговиот последен пост ги наведува показателите за можна нова криза. Тој наведува дека падот на цените на стоките е вообичаен пред почеток на рецесија. Состојбата во Америка е слична на состојбата која предходеше на...

Зголеменото производство на ОПЕК ја намали цената на нафтата под 64 долари

2015-04-17 22:50

Цената на барел нафта на меѓународните пазари се намали по објавувањето на податоците за раст на производството од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК). На лондонскиот пазар цената на нафтата падна за 75 центи во однос на претходното затворање на 63,23 $. Во четвртокот цената нафтата во...

Еврото ослабе во однос на доларот

2015-04-16 23:02

Еврото на меѓународните девизни пазари ослабе во однос на доларот по изјавата на претседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) дака продолжуваат со спроведувањето на програмата за купување на обврзници, а дополнителна тежина добива од падот на приносите на германските обврзници. Еврото во една ваква средина, се тргуваше за 1,0630 долари,...

Светските централни банки му вртат грб на доларот

2015-04-15 23:24

Вкупниот обем на девизните резерви во светот почна да опаѓа. Ваквата тенденција би значело и намалување на побарувачката за обврзниците на САД и ЕУ. На удар ќе се најдат економиите на развиените западни земји. Сепак, доларот и понатаму ќе остане доминантна валута. Интересот на централните банки во...