Добар показател дека сте пријатели со колегата може да биде кога ќе се жалите заедно

2019-04-25 18:00

Добриот показател дека сте пријатели со колегата може да биде кога ќе се жалите заедно. Способноста да се озборува или да се жали за работа со колега е сигнал за удобност меѓу себе, што може да биде почеток на силно работно пријателство. Но, некои...

Ребаланс на Буџетот во тек на летото

2019-04-25 17:30

Размислуваме за ребаланс на Буџетот заради одличните перформанси, пред сè, во приходниот дел, кои реално можат да предвидат почеток на нови капитални зафати во државата, изјави денеска премиерот Зоран Заев. Ребалансот, како што рече, е можно да се направи во текот на летото, а...

Усвоени Годишниот извештај на Народната банка и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем

2019-04-25 17:05

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница, на која беше разгледан и усвоен Годишниот извештај за 2018 година. Притоа беше нагласено дека и во изминатата година, централната банка успешно ги оствари целите на монетарната политика за одржување на ценовната стабилност, преку задржување на...

Комерцијална Банка со добивка од 7 милиони евра во првиот квартал од 2019 година

2019-04-24 20:30

Во периодот од 01.01-31.03.2019 година Банката од своето работење оствари позитивен финансиски резултат во износ од 435,2 милиони денари наспроти остварениот позитивен финансиски резултат во истиот период минатата година во износ од 966,6 милиони денари. Помалку остварениот финансиски резултат во тековниот период се должи...

Производителите на ракија во домашни услови бараат одлагање на акцизата

2019-04-24 20:00

Период за прилагодување, па потоа акциза за домашно произведена ракија. Ова е ставот кој го застапува пратеникот Панчо Минов во врска со Предлог законот за акцизи кој е во собраниска процедура. Исто како него размислуваа и производители на домашна ракија од Тиквешко, кои се...

Државата бара партнер за изградба на гасоводната мрежа до потрошувачите

2019-04-24 19:30

Државата бара партнер со кој заедно ќе ја гради дистрибутивната мрежа за гас до секое домаќинство. Надлежните очекуваат првите приклучоци да бидат кон крајот на следната година во Скопје и Тетово.  Засега се знае само дека мрежата  ќе се гради преку јавно приватно партнерсто....

Ристески: Протест на 1 Мај поради кршење на законските права на работниците

2019-04-24 19:00

Претставници на Конфедерацијата на синдикални организации најавија дека по повод 1-ви мај, Меѓународниот ден на трудот, ќе организираат протест. Маријан Ристески, претставник на Конфедерацијата, наведе дека оваа година синдикалните претставници ќе ги прошират нивните барања за заштита на правата на работниците. Посочи дека, поради...

Среќна вест за пензионерите: Повеќето банки утре ќе исплаќаат пензија

2019-04-24 17:49

Среќна вест за пензионерите пред радосните празници кои следуваат! Повеќето од банките ( НЛБ Банка, Силк Роуд Банка, и други ) утре 25/04/2019 година – предвремено ќе ги исплаќаат пензиите на своите корисници. Освен како маркетиншки трик, овој гест е особено добредојден за посните...

УЈП: Можни се прекини на електронскиот систем за ГДП, но тоа не ги оштетува правата на корисниците

2019-04-24 17:30

Краткотрајниот прекин на електронскиот систем за генерирање и доставување претпополнети даночни пријави (ГДП), како оној што се случи денеска  од 09:30 часот до 10:30 часот, не нанесува штета на правото на корисниците, односно на граѓаните кои се регистрирани бидејќи тие ќе можат да ги...

Женева со забрана за пластика за еднократна употреба

2019-04-24 17:00

Женева планира да воведе забрана за користење и продавање на пластика за еднократна употреба. Швајцарскиот град е еден од првите во Европа кој ја спроведува забраната, која ќе стапи на сила од јануари 2020 година. Потегот за забрана на пластични сламки, прибор за јадење,...