Германија планира да воведе солидарен месечен приход за лица кои вршат општествено-корисна работа

2018-03-30 12:30

      Германскиот министер за труд Хубертус Хајл е подготвен на разговори за воведување солидарен месечен приход, што може да значи евентуално укинување на социјалната помош за невработени во земјата.       Солидарниот месечен приход би бил заработувачка за оние лица кои...

Кина ги презема првите чекори кон тоа увезената нафта да се плаќа ви јуани наместо во американски долари

2018-03-30 12:00

    Тоа е потег во рамките на настојувањата на официјален Пекинг кинеската валута да добие се поголемо меѓународно влијание, тврдат за Ројтерс три неименувани извори запознаени со ситуацијата.   Пилот програмата за плаќање на нафтата во јуани би можела да биде лансирана веќе...

УЈП им наплаќала на граѓаните 300 денари за образец што треба да го потполнат за да им бидат вратени 290 денари за радиодифузна такса

2018-03-30 11:30

      При враќање на парите за радиодифузна такса на граѓаните, Управата за јавни приходи им наплаќала на граѓаните 300 денари за образец што треба да го пополнат за да им бидат вратени 290 денари, алармираше народниот правобранител, Иџет Мемети презентирајќи го годишниот...

Се очекува цената на златото да продолжи да расте и да биде околу 1.500 долари

2018-03-30 10:51

    Се очекува дека цената на благородни метали да продолжи да расте во блиска иднина, предвидува аналитичарот Лари Мекдоналд.     По минатогодишниот раст, пазарот на злато достигна највисоко ниво за пет седмици пред да падне малку во последните два дена. Мекдоналд рече...

Доделени признанијата на 10 топ менаџерки за 2017

2018-03-30 10:30

    Одлични карактери, високи професионалци кои треба да претставуваат поттик за младите генерации на жени кои се високо едуцирани и влегуваат во бизнис водите за да остваруваат високи резултати на менаџерски и лидерски позици.     Вака, Лидија Трипуновска генерална менаџерка на „Марили“,...

Со зголемувањето на платите во Америка се зголемила и потрошувачката

2018-03-30 10:05

Американците во месец февруари ја зголемиле потрошувачката за скромни 0,2 проценти благодарение пред се на скокот на приходите, покажуваат објавените податоци на Министерството за трговија во САД.   Февруарскиот скок на потрошувачката следи после еднаквиот раст од јануари и скокот од 0,4 проценти во...

Пет криптоберзи се откажаа од лиценците за Јапонија

2018-03-30 09:00

Петте пазари за размена на криптовалути ги повлекоа своите апликации за лиценцирање во Јапонија, велејќи дека не можат да ги исполнат барањата на јапонските власти, соопшти Одделот за финансиски услуги.   Двете берзи – „Tokyo GateWay“ и „Mr. Exchange“ – неодамна ги извести властите...

Унапредување на начинот на супервизија на деловните банки во Република Македонија

2018-03-30 09:00

Советот на Народната банка на Република Македонија  одржа редовна седница, на која беше разгледана и донесена Одлуката за начинот на вршење супервизија и надзор.   Со донесувањето на оваа одлука се овозможува натамошно унапредување на начинот на кој Народната банка врши супервизија на деловните...

Раст на индексите на светските берзи

2018-03-30 08:30

  На светските берзи индексите растат откако геополитичките тензии во Азија се намалија, додека пак инвеститорите се опорвауваат  од масовната продажба на технолошки активности.       Германскиот ,,DAX” е во плус 1%, Францускиот,,САС” e 40 0,7%, а Бртанскиот,,FTSE”, 100 0,5%.      ...

Германија го намали државниот долг

2018-03-30 08:00

      Германија го намали долгот благодарение на силната економија и намалувањето на товарот акумулиран од спасувањето на проблематични банки при финансиската криза.     Централната банка „Bundesbank“ денеска соопшти дека државниот долг е намален до 64% ​​од годишниот бруто домашен производ на...