Кои пет професии имаат најголем раст на платите?

2018-05-23 08:54

Државниот завод за статистика ги објави најновите податоци за движењето на просечната плата во Македонија од кои може да се види дека најголем пораст на платите во март, годинава имало во секторот вадење на други руди и камен каде просечната плата изнесува 34.284 денари...

Денес ќе се исплатат 14 милиони денари субвенции за овошје, градинарски култури и дополнителни субвенции за праски и лубеници

2018-05-23 08:17

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денес ќе изврши исплата на 14 милиони денари субвенции за произведено и предадено овошје во преработувачки капацитети, за произведени и продадени градинарски култури во преработувачки капацитети и за интервентните мерки за дополнителна субвенција од шест...

ПроКредит Банка објави оглас за вработување

2018-05-23 07:48

Доколку се идентификувате со целите и етичките вредности на ПроКредит Банка, сте амбициозни и посветени индивидуи кои што сакаат да се надоградуваат во повеќе области, аплицирајте за Советник за продажба. ПроКредит Банка објавува оглас за вработување на Советник за продажба Потребни вештини/знаење: Завршено високо...

ЕЛЕМ од Регулаторната комисија бара намалување на производната цена на струјата !!!

2018-05-22 19:45

Дали ке има поевтинување на цената  на струјата за граѓаните ќе треба да пресече Регулаторната комисија за енергетика. Ова прашање го отвори генералниот директор на ЕЛЕМ откако денес излезе со конкретни барања до Регулаторна комисија  –  производната струјата да поефтини за  1,5 проценти или...

„Кроација осигурување“ држи 5,3 отсто од неживотното осигурување

2018-05-22 19:42

„Кроација осигурување“ во 2017 година бележи добивка и раст од 8,6 проценти, што е еден од трите најдобри резултати во осигурителниот пазар за минатата година. Компанијата го зголемила пазарното учество, па на крајот на годината имале 5,3 отсто од вкупната премија во сегментот на...

Хари Костов купи акции од Комерцијална Банка А.Д Скопје

2018-05-22 14:42

Комерцијална банка АД Скопјe преку Македонската Берза известува дека г-н Хари Костов, Главен извршен директор и Претседател на Управниот одбор, се стекна со 800 обични акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје.

Aмериканската банка „Goldman Sachs“: Фискалните изгледи за САД не се „добри“

2018-05-22 14:10

Фискалната преспектива за САД  не е добра и може да ја загрози економската сигурност на земјата при следната рецесија. Ова го предвидува американската банка „Goldman Sachs“, цитирана од „CNBC“. Според главниот економист на финансиската институција, федералниот дефицит ќе се зголеми од 825 милијарди американски...

Тевдовски: Платите во Македонија растат

2018-05-22 13:57

Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска оцени дека последните податоци на Државниот завод за статистика за раст на платите се показател оти владините мерки, како што е покачувањето на минималната плата, даваат резултати. – Платите во Македонија растат, просечната плата во март годинава е...

Богов: Седум години на стабилен курс на денарот и стабилен банкарски систем

2018-05-22 13:33

Стабилен курс на денарот и стабилен банкарски систем, што бележеше раст и развој, и ниска каматна стапка, што достигна историски најниско ниво. Ваква оценка даде денеска Димитар Богов за својот седумгодишен мандат на гувернер на Народната банка на Република Македонија, кој истече вчера. Тој...

Кои се мааните што ги пронајдоа Србите на новите 10 и 50 денари?

2018-05-22 12:52

Македонците ги заменија хартиените банкноти со пластични: дали и српскиот динар го чека истата судбина – е насловот на статијата која во понеделникот беше објавена во српски Телеграф.   На прашањето на Телеграф дали и Србија ќе го следи овој тренд, Народната банка на...