СИЕР ја поздравува одлуката за вработувањата на неопределено време во образованието

2018-05-23 12:49

Синдикатот на индустријата, енергетиката и рударство ја поздравува одлуката на Владата за вработување на неопределено време во основните и средните училишта и потенцира дека такво право треба да уживаат сите вработени во државата. – СИЕР долго време инсистира на промена во Законот за работни...

The Banker: За најдобра во Европа за 2017 ја избра Руската Гувернерка

2018-05-23 12:11

Британскиот месечен магазин The Banker еднаш во годината ги рангира гувернерите во Европа. Критериумите за рангирање се: предизвици со кои гувернерот се соочува, начинот на нивно решавање и ефектот од решението. Елвира Набиулина, е победникот за 2017 година, Гувернер на Русија. Таа не е...

Охридска Банка Сосиете Женерал објави оглас за вработување

2018-05-23 12:04

Придружете се кон успешниот тим на професионалци, посветен кон издигнување на Охридска банка Сосиете Женерал во референтна банка во односите со клиентите. Oваа цел може да се оствари само со вистинските луѓе и со вистинскиот тим – преку заедничка работа и градење на тимскиот...

Турската лира денеска падна на ниво од 4,76 лири за еден долар

2018-05-23 11:32

Турската лира продолжува да паѓа, денеска падна на ниво од 4,76 лири за еден долар, со што загуби над 20 проценти од својата вредност од почетокот на годината.   – Се поважно станува Турската Централна банка да преземе сериозен чекор, изјави турскиот монетарен аналитичар Енвер...

Која е најголемата американска компанија во однос на приходите, списанието “Fortune” ја објави најновата листа “Fortune 500”

2018-05-23 11:08

Овогодинешната “Fortune 500” го одбележува 64-тото издание на листата. Вкупно “Fortune 500” компании претставуваат две третини од БДП на САД со 12,8 трилиони долари во приходи, 1.000 милијарди долари во профит, 21,6 трилиони во пазарна вредност и вработуваат 28,2 милиони луѓе ширум светот. Во 1998 година...

Германската централна банка „Bundesbank“ смета дека не се потребни мерки за олеснување на грчкиот долг

2018-05-23 10:45

Германската централна банка „Bundesbank“ смета дека не се потребни мерки за олеснување на грчкиот долг и дека наскоро е потребен надзор на Грција за преодниот период по излегувањето на земјата од програмата за финансиска помош, чиј рок истекува во август. Во месечниот анализа за...

Шпаркасе Банка омилена банка на студентите за 2018 според Stubrand

2018-05-23 10:17

  Шпаркасе Банка е добитник на признанието омилена банка на студентите за 2018 година според  Stubrand. “Ова признание нè поттикнува и понатаму посветено да работиме и да ве охрабруваме да се реализирате на секое поле. Верувајте во себе, а ние ќе продолжиме да бидеме банката...

Расте бројот на остварените трансакции со домашни платежни картички на уредите лоцирани во странство

2018-05-23 09:53

Вкупниот број на остварените трансакции со домашни платежни картички на уредите лоцирани во странство лани изнесуваше 5,3 милиони трансакции и забележа годишен раст од 30%, односно со вкупна вредност од 217 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка.    Македонските граѓани извршиле најмногу...

Донесена фискалната стратегија за периодот 2019-2021

2018-05-23 09:43

  На вечерашната владина седница министрите ја прифатија фискалната стратегија за периодот 2019-2021. „Министрите по предлог на Министерството за финансии ја прифатија фискалната стратегија на Република Македонија 2019-2021. Среднорочната фискална стратегија претставува клучен документ за утврдување на среднорочните фискални цели на Владата на Република...

Анализата „Капацитети за искористување и програмирање на ИПА фондови на локално ниво ќе се презентира денес во Струмица

2018-05-23 09:10

Анализата „Капацитети за искористување и програмирање на ИПА фондови на локално ниво – Студија на случај: општина Струмица“ ќе биде презентирана денеска во градот. НВО Инфоцентар, Организацијата на жени од Струмица и Општина Струмица на прес-конференција ќе ги презентираат наодите од анализата.    ...