Анита Ангеловска Бежоска: Ќе продолжиме со градење на силен институционален капацитет на Централната банка

2018-05-22 12:40

Анита Ангеловска – Бежоска денеска ја презеде должноста гувенерка на Народната банка од досегашниот гувернер Димитар Богов, на кој мандатот му истече вчера. Во изјавата за медиумите таа се заблагодари на претседателот Ѓорге Иванов за нејзината номинација и на политичките партии кои што со...

За прв пат жена директор на берзата во Њујорк

2018-05-22 12:01

Њујоршката берза (NYSE) ќе биде прв пат во својата 226-годишна историја ќе биде предводена од една жена. Стејси Канингем е новиот претседател на комерцијалната институција откако моменталниот шеф на канцеларијата на Том Фарли си заминува. Портпаролот на берзанската компанија не ја специфицира причината за...

Првиот мониторинг извештај за корупцијата во Република Македонија

2018-05-22 11:01

Клучните наоди од првиот мониторинг извештај за корупцијата во Република Македонија денеска на прес-конференција во Скопје ќе презентира Транспарентност Македонија (ТМ), во соработка со НВО Инфоцентарот.     Извештајот ја опфаќа состојбата со корупцијата и транспарентноста во македонското општество, во периодот јануари – април...

Велика Британија води жестока битка против „валканите пари“

2018-05-22 10:26

Велика Британија е решена да се зафати со проблемот со нелегалните парични текови, изјави портпаролот на премиeрката  Тереза ​​Мај во понеделникот, откако пратеници излегоа со извештај во кој се вели дека „руските пари испрани од британските финансиски институции, штетат на националната безбедност“.   „Велика...

ДЗС: Зголемена нето-платата во однос на март минатата година

2018-05-22 09:55

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата од  вработен во март 2018 година во однос на истиот месец лани изнесува 23.694 денари, што претставува зголемување од 5,6 отсто, а просечната исплатена бруто-плата изнесува 34.764 денари и е повисока...

Регионална конференција за родово одговорно буџетирање

2018-05-22 09:12

Регионална конференција за родово одговорно буџетирање почнува денеска во Скопје, на која ќе бидат презентирани најдобрите практики во регионот и најновите трендови за буџетирање за еднаквост. Конференцијата која ќе трае до утре ја организира Канцеларијата на UN Woman во партнерство со Владата.    ...

За колку проценти е зголемена задолженоста на граѓаните за потрошувачки и за станбени кредити?

2018-05-22 08:51

Станбените кредити за една година се зголемиле за 15,4 отсто. Народната банка ги објави најновите податоци за кредитната задолженост на граѓаните кои се однесуваат на месец април. Заклучно со тој месец граѓаните должат за станбени кредити 672 милиони евра. Растот кај станбените кредити е најголем...

Банката Barclays ослободена од обвинението дека извршила измама со Катар во 2008 година

2018-05-22 08:35

Судoт  во Британија вчера го отфрли обвинението против банката Barclays, поднесено од страна на полициското одделение за сериозни измами, во врска со зделката што Барклиз ја потпиша со Катар во 2008 година. Британската банка тогаш му позајми три милијарди долари на Катар, а Катар подоцна...

Eкспозитурата на Капитал Банка АД Скопје во Тетово на нова локација

2018-05-22 08:16

Ве известуваме дека експозитурата на Капитал Банка АД Скопје во Тетово, почнувајќи од 21.05.2018 (понеделник) се пресели  на нова локација, односно на ул. Маршал Тито бб, Тетово.   Новата локација ќе биде попристапна за користење на услугите на банката  во редовното работно време на...

ЦКБ Бизнис кредити за поддршка на микро и мали претпријатија

2018-05-22 08:06

    Кредитниот производ ЦКБ Бизнис-кредит – „Микро“ е наменет за клиенти дефинирани како микро и мали претпријатија со приходи генерирани од основната дејност до 50.000 EUR (во денарска противредност), претпријатија кои работат успешно и имаат позитивни финансиски резултати во претходната и во тековната финансиска година....