Во март највисоки плати за информатичарите и за вработените во телекомуникации

2018-05-22 07:54

Според податоците на Државниот завод за статистика за просечната плата во Македонија во март таа била 54.606 денари за вработените во секторот компјутерското програмирање, консултантски и сродни дејности. Вработени во секоторот за телекомуникации во март во просек добиле 48.404 денари. Малку помала плата добиле...

Нов производ на Стопанска Банка А.Д Битола детско штедење “Мудро штеди”

2018-05-22 07:48

Детското штедење е долгорочен депозитен продукт за физички лица и е наменет за деца до 18 годишна возраст. Поради тоа, како законски застапник мора да се јави најмалку еден од родителите, што се докажува со Извод од матична книга на родени. Овој продукт овозможува...

Избрана првата жена гувернер на Народна банка на Македонија

2018-05-21 13:51

Скопје, 21 мај 2018 (МИА) – Собранието на Република Македонија на 46. седница ја именуваше д-р Анита Ангеловска Бежоска за гувернер на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). За неа гласаа 81 пратеник, воздржани и против немаше. Ангеловска Бежоска е првата жена гувернер на...

Над 130 милиони евра до крајот на годината достапни за малите и средните претпријатија

2018-05-21 13:12

На малите и средни претпријатија до крајот на годината ќе им бидат на располагање 136 милиони евра, средства обезбедени преку Европската инвестициска банка, ЕБОР и од ЕУ инвестициски грантови. Ова го најави минситерот за финансии Драган Тевдовски во интервју за МИА, во кое истакнува...

Годишно собрание на Македонско-германското стопанско здружение

2018-05-21 12:57

Македонско-Германското стопанско здружение со зачленети 201 компанија и понатаму останува најголемо билатерално стопанско здружение во земјата. На 18. редовно годишно собрание на Здружението на кое присуствуваа 90 членови, директорот на делегацијата на Германското стопанство во Македонија и раководен член на Управниот одбор на Македонско-германското стопанско здружение Патрик Мартенс направи...

Цените на нафтата на највисоко ниво во изминативе 3.5 години

2018-05-21 11:19

Ценита на нафтата достигаа највисоко ниво во последниве три и пол гоидни, како последица на драстичното намалување на нафтеното производство во Венецуела, растот на глобалнаѕа побарувачка на енергенсот и одлуката на САД за воведување нови санкции кон Иран. Воведувањето американски санкции кон Иран, кој...

Членови на Надзорниот одбор на Стопанска банка а.д. Битола купуваат акции од Банката

2018-05-21 11:15

Стопанска банка а.д. Битола ја известува јавноста преку Македонска берза, дека г-н Ненад Јосифовиќ, претседател на Надзорниот одбор на Банката, се стекна со 2.624 обични акции издадени од Стопанска банка а.д. Битола. По промените во сопственоста, вкупниот број на акции кои тој ги поседува во Стопанска банка...

Продолжен рокот за пријавување субвенции за млеко

2018-05-21 10:52

Сточарите кои го предале млекото од октомври до декември 2017-та година за да ги добијат субвенциите, наместо до 16-ти како што претходно беше одреден последниот рок, барањата сега ќе можат да ги доставуваат до 23-ти мај годинава. Финансиската поддршка изнесува 3,5 денари за кравјо,...

Двојно зголемена побарувачка за информатичари

2018-05-21 10:47

На Германија ѝ недостасуваат речиси 490.000 квалификувани стручњаци во областа на природните науки, за т.н. МИНТ- професии. Толку голем недостаток на работници во овие области досега не е забележан. Недостатокот на работна сила квалификувана во областа на природните науки, математиката, информатиката и технологијата (МИНТ),...

PayPal го презема iZettle за 2,2 милијарди долари

2018-05-21 10:09

Платежниот оператор PayPal Holdings постигна договор за купување на iZettle – популарна трговска платформа за малите бизниси во Европа и Латинска Америка – за сума од 2,2 милијарди долари. Се очекува стекнувањето да го прошири значително присуството на PayPal во трговијата на мало, поконкретно...