Кој е творецот на биткоин?

2018-03-05 10:00

  На многумина ги интересира кој стои зад основањето на криптовалутата која во поселдно време е многу популарна, биткоинот. Има многу трдења и едно од ни е од поранешен вработен во компанијата на Елон Маск, SpaceX во неговиот блог тврди дека Eлон Маск најверојатно...

Седница на Комитетот за финансиска стабилност во НБРМ

2018-03-05 08:49

      Во Народната банка на Република Македонија денеска ќе се одржи седница на Комитетот за финансиска стабилност. На седницата ќе присуствуваат гувернерот на НБРМ гувернерот Димитар Богов и министерот за финансии Драган Тевдовски.

5 најголеми златни грутки во светот кои не се стопиле

2018-03-05 08:34

Златото е атрактивна предност во текот на поголемиот дел од човечката историја. Денешните инвеститори го користат како засолниште за нестабилноста на пазарот. Но, каде започна рудникот за злато и што изгледа како скапоцен метал при екстракција? Од 2016 година, Кина беше најголем производител на...

Дополнителни субвенции за земјоделците

2018-03-05 08:12

  Дополнителни субвенции ќе можат да добиваат земјоделците кои имаат производство на жита и кои сакаат да ја променат културата во градинарство на отворено, во пластеници и во овоштарници и лозја. Право на овие пари имаат земјоделските стопанства кои освен пченица или друг вид...

Успешно завршена година и за УНИ Банка

2018-03-05 08:07

    Лани УНИ Банка имаше солидно подобрување на резултатите од своето работење по повеќе основи. Зголемени се приходите од камати и нето приходите од камати, зголемени се нето приходите од надоместоци и провизии, резервациите се во позитива, а загубата заради оштетување нефинансиски средства...

Маршалските Острови прва земја која создаде сопствена крипто-валута како законско средство за плаќање

2018-03-05 07:49

Маршалските Острови создаваат сопствена дигитална валута во обид да соберат пари. Притоа станува првата земја во светот која ја препознава криптовата вредност како законско средство за плаќање. Малиот пацифички остров на земјата го усвои Суверениот девизен акт за да го создаде “суверениот”, или СНО...

Американската Централна Банка со анти кампања против крипто-валутите

2018-03-05 07:31

   Уште една во низата на централни или народни банки која започна анти кампања против крипто-валутите е Англиската централна банка барајќи за нив поголема регулација како и ограничување во употребата на пазарот со предупредување дека станува збор за меур кој откако ќе пукне ќе...

238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот кредит???

2018-03-04 15:03

Дали знаете дека 238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот кредит кои се нудат од банките во Р. Македонија? Доколку позајмите 900.000 денари со рок на отплата од 84 месеци, Вие ќе вратите фантастични 238.056 денари повеќе доколку не се информирате добро? Во морето...

„Макпетрол“ повторно откупува сопствени акции?

2018-03-04 14:40

Нафтениот гигант Макпетрол АД Скопје и во првиот квартал од годинава откупува сопствени акции со што продолжува да го зголемува контото кое сега изнесува 3,49% од вкупниот број на акции. За почеток на март Макпетрол направи откуп на 23 сопствени акции кои имаат просечна...

Продажбата на „Алкалоид“ надмина 9 милијарди денари!!!

2018-03-04 14:34

„Алкалоид“ се подобро се позиционира и продира на странски пазари, а неговиот извоз лани достигна 90,5 милиони евра со тренд на раст од 13 отсто. Ова „Алкалоид“ упорно и континуирано го зголемува и тоа во микс со континуираниот раст на добивката и дивидендата што...