Главна тема на Г20 Самитот ќе биде најпопуларниот биткоин

2018-03-13 09:30

    На  Г20 Самитот на најмоќните држави кој следната недела ќе се одржува во Буеност Аирес, Аргентина,  употребата и злоупотребата на криптовалутите како што е најпопуларниот биткоин ќе биде една од главните теми на финансискиот дел. Оваа агенда ја форсира Јапонија која сака...

12 Топ Блокчејн Компании

2018-03-13 09:29

(Време за читање 9 минути)       Во претходниата статија ви кажав малку повеќе за технологијата Блокчејн со едноставни зборови. Што е блокчејн, како тој функционира, различните видови на блокчејн и можноста дека повеќето од бизнисите ќе бидат погодени од блокчејн технологијата. Денешната статија се однесува на 12-те топ блокчејн компании. Кога размислувате...

12 Top blockchain companies

2018-03-13 09:26

  (Reading time 9 minutes)   In the previous post I’ve told you about Blockchain technology with very simple words. What is blockchain, how it works, the different types of blockchain,  and the possibility that most of the businesses will be affected by the...

Доларот ослабна, а еврото зајакна

2018-03-13 09:15

    Еврото вчера зајакна на меѓународните пазари, а доларот ослабна, бидејќи инвеститорите повторно се склони да преземаат ризик, по силните податоци од американскиот пазар за труд и стишувањето на стравовите од можната трговска војна.   Еврото во таквата атмосфера се тргуваше по 1,2328...

ПроКредит Банка со нова промотивна понуда за флексибилно штедење

2018-03-13 08:45

  Новата промотивна понуда на ПроКредит Банка за штедење на FlexSave штедна сметка им овозможува на граѓаните 100% флексибилен начин на штедење со камата по видување. Оваа штедна сметка е одличен начин на креирање навика за редовно штедење и постепено кумулирање на заштеда за...

Зголемување на прометот во трговијата на мало

2018-03-13 08:40

  Прометот во трговијата на мало номинално бележи пораст, тоа го покажуваат  дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, во 2017 година особено во групите/класите: Трговија на мало со непрехранбени производи, освен горива. Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун и Трговија на мало, освен...

Намалувањето на невработеноста на жените може да донесе дополнителни 6 трилиони долари на развиените економии

2018-03-13 07:55

  Дополнителни 6 трилиони долари развиените економии можат да „освојат“ако направат еден мал чекор и … изгледаат малку повеќе како Шведска. Да, токму толку консултантска компанија PwC го пресметува придонесот на поголемиот дел на вработеноста на жените. Во објава, Светскиот економски форум вели дека...

Халк банка влезе во големата банкарска четворка минатата година

2018-03-13 07:49

  Лани „Халк банка“ влезе во големата банкарска четворка  откако имаше убедливо највисоки стапки на раст на средствата, на кредитните пласмани и на депозити Исто така лани „Халк банка“ обезбеди најголем процентуален раст на средствата, најголем раст на кредити и најголем раст на депозитите (вкупно...

Вредноста на крипто-валутите расте

2018-03-12 16:00

      Bitcoin, Ethereum, Ripple и останатите криптовалути забележаа голем пораст на вредноста во последната недела, а само во последните 24 часа вредноста на Bitcoin се зголеми за 13% и сега цената изнесува скоро 10.000 американски долари. Криптовалутите почнаа со опоравување по огромниот...

Американската агенција за рејтинг Standard and Poor’s обвинета за измама

2018-03-12 15:30

  Агенцијата  Standard and Poor’s или S&P е обвинета дека за време на светската економска криза во 2008 година, намерно ги намалувала своите критериуми за проценка на ризикот, со цел да го зголеми кредитниот рејтинг на некои производи. Против компанијата се поднесени најмалку две...